Meget godt på meget lidt plads


Eventyrligt: Husene nærmest gror på kroppen af Anne Sophie Malmbergs drømmeagtige pige i tegningen “Hus på arm” fra 2010.

To grafiske udtryk i illustrator-butikkens tætpakkede eventyrland

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen nr. 11/2010 p.12.

Hvem siger, man skal bruge mange kvadratmeter for at drive en mange-facetteret virksomhed? Maya Langeland har i en minimal Nørrebro-butik samlet både galleri, trykkeri, plakatsalg, performance-scene, boghandel og biograf – og så lige et par funktioner til. Alt er opbygget i gråmalet inventar, og selv om det hele er klemt sammen tæt, tæt, tæt ved siden af hinanden, er der ingen tvivl om, hvornår man har flyttet sig – eller rettere: flyttet blikket – fra den ene del til den næste.

I snart fem år har Maya holdt til i kælderen, som hun med en grafikers naturlighed har døbt CMYK KLD (CMYK efter de fire trykfarver, KLD efter placeringen de tre trin ned fra gadeplanet), og hun savner faktisk at lave illustrationer selv, som hun egentlig er uddannet til – med afgang fra Kunsthåndværkerskolen i Kolding tilbage i 2002. Men nu kræver den finurlige butik og galleriet det meste af energien.

I galleriet udstiller i øjeblikket to kunstnere under overskriften: “Bang bang du er død”. Så slemt er det nu ikke, men væggen, der udgør det minimale galleri, er fyldt med pistoler, geværer og hoveder skilt fra kroppen. Kristine Mandsberg, oprindelig tekstilt uddannet i Kolding og London, viser to grafiske udtryk – dels en serie stribede ansigter i tusch og papirklip, dels en række af våbenmotiverne, suppleret af andre tekniske redskaber som kameraer og høretelefoner – alle udført som spinkle kontur-”tegninger”, syet med sort tråd på hvidt papir. De voldsomme redskaber virker dejligt ufarlige i den feminine teknik.

Anne Sophie Malmberg tegner med tusch. Hun har illustratorens sans for detalje og fortælling – hver tegning er sin egen verden. Menneskefigurerne er ranglede og skrøbelige – og visse steder ganske grumme. Tegneseriesprogets talebobler er med til at fortælle historien; for eksempel hvor frisøren spørger en af de vidunderlige nøgne, langhårede kunder: “Hvordan vil du gerne klippes?” – mens saksen samtidig klipper halsen over på tre andre ventende i salonen. “Klip klip, du er død!”

“Huse på arm”-motivet går igen i en lille håndfuld tegninger – der alle har en stemning af Ib Spang Olsen, når han er allermest fabulerende: Her er en pige med eventyrlige kræfter, eller er det hendes drømme vi ser? I hvert fald er der i det lille format (flere af tegningerne er tegnet på sider fra gamle stilehæfter) så megen intensitet, at man sagtens kan danne sine egne billeder på resten af historien.

Udstillingen er åben til og med lillejuleaften, så her er en fin mulighed for at købe julegaver til hele familien. Der er også motiver uden afskårne hoveder til de mindste, og priserne er yderst fornuftige – fra få hundrede kroner og opefter.

Anne Sophie Malmberg og Kristine Mandsberg:
“Bang bang du er død”

Til 23. december 2010
CMYK kld
Jægersborggade 51, København N
Åben: Tirs-ons 14-17.30, tors-fre 12-17.30, lør 11-15
Søndage i december 12-15; den 23. december åben 11-13.30
www.cmykkld.dk


Tæt: Der er rigtig meget at se på – på meget få vægmeter – på udstillingen “Bang bang du er død” i CMYK kld på Nørrebro i København. (Foto: Lars Pryds)

Smalt: Én af afdelingerne i CMYK kld er “Bogstolen” – en halv væg med gennemskårne stole der fungerer som bogreol for kunstbøger i kommission fra et utal af grafikere fra nær og fjern. (Foto: Lars Pryds)