Hockneys nye tegnegrej


Hockneys tegninger vises på Louisiana dels på selve iPad’en hvor de er skabt, dels som et tredelt “lysbilledshow” på væggen på Louisiana. Her et par nære motiver og et udsnit af et landskab. Foto: © David Hockney.

400 billeder tegnet på iPhone og iPad. Det er det farvemættede bombardement, der vises på Louisiana i et mindre udstillingsrum, hvor Jorn og Dubuffet har måttet vige pladsen for de håndholdte apparater – 20 af hver slags – som viser David Hockneys mange billeder i forløb.

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen nr. 5/2011, p.3.

Ud fra skærmene lyser David Hockneys tegninger – eller malerier, lysbilleder, hvad skal man kalde dem? – alle tegnet gennem lidt mere end et års tid. Det er mange, men man fornemmer den nu 73-årige malers begejstring for at have opdaget et nyt redskab – en tegneglæde som hos en lille dreng der har fået nye farveblyanter.

Motiverne er nære ting – blomster i vindueskarmen, en kaffekop, en lysestage – samt enkelte bygninger og landskaber. De fleste har et skitseagtigt præg, hvor Hockney på én gang undersøger teknikken på den trykfølsomme skærm, samtidig med at han registrerer motivet på samme måde som var det et stykke papir han tegnede på. Og ja, udtrykket ER som en computertegning i sin allermest enkle form, men da Hockney er en suveræn tegner og iagttager, bliver billederne nærværende og stærke.

Det er befriende, at Hockney ikke på noget tidspunkt forfalder til at overøse billederne med de utallige effekter, der er til rådighed i tegneprogrammet. Kun ganske få steder har han prøvet specielle værktøjsformater af, blot for hurtigt at vende tilbage til de basale – stregen og den bløde pensel. Og masser af vibrerende farver.

Befriende er det også, at udstillingen ikke er tilrettelagt som printede versioner af Hockeys arbejde, men vises på de skærme, de er skabt på. To serier projiceres op på væggen i stort format, men her mister man lidt af umiddelbarheden og intimiteten.

Det er heldigvis aldrig for sent at finde nye redskaber – nye farveblyanter – og så udforske sin motivkreds med dem. Det fremgår tydeligt af dette foreløbige resultatet af Hockneys møde med iPad’en. Og man ikke skal lade sig snyde af, at udstillingen umiddelbart er hurtigt overset. Der er meget at se på, når billederne skifter på skærmene.

Et par steder udnytter Hockney teknologien til at vise selve tilblivelsen af billederne. Her er tegneprocessen “optaget” undervejs og kan derfor afspilles – i bogstaveligste forstand som en tegnefilm. Denne dokumentation viser hvordan billederne bygges op lag på lag, og hvordan der rettes og fjernes undervejs – næsten som på et gammeldags lærred. Også Hockney selv synes, at det er interessant. “Jeg har jo aldrig set mig selv tegne før,” som han siger.

David Hockney: Me draw on iPad
Louisiana
Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk
Til 28. august 2011
www.louisiana.dk

Portrættet her er tegnet på iPad’en. Sammenligningen med en farvekridttegning er nærliggende, men det hårde lys i skærmen giver farverne ekstra styrke. Foto: © David Hockney.