Vækstlagsgenerator


I kunstbutikken Generator på Nørrebro kan man købe Sparkling Josie’s sort-hvide halssmykke “Piano”, lavet af krympeplast. Pris: publikumsvenlige 237 kroner. Foto: Generator.

Hvordan får man fat i vækstlaget – og hvordan finder man kunder til at købe værker af unge kunstnere? Generator vover et utraditionelt forsøg på begge dele.

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen nr. 1, 2012

På Nørrebro har to musikere for nylig åbnet “Generator”, en kunstbutik for unge kunstnere. I en stilrent indrettet, lys kælder præsenteres en skønsom blanding af tegning, grafik, fotografi, maleri og smykkekunst, og der er ting i prisklasser for enhver.

Generator er ikke et galleri i gængs forstand. I stedet for én udstilling ad gangen er der et fast rotationsprincip; hver tredje måned skiftes fem af udstillerne simpelthen ud, så fem nye kommer til. På den måde er der konstant fornyelse på væggene, og med de mange kunstnere, som på denne måde køres gennem systemet, kommer Generator forhåbentlig i kontakt med et omfattende kunstnerisk vækstlag, fortæller Mads Mazanti, der har stiftet Generator sammen med kollegaen Troelz Schmidt.

Ideerne flyver højt her i opstartsfasen – og drømmen om at få fat i de pengestærke turister fra krydstogtsskibene ved Langelinie kunne være én mulighed for at promovere de unge kunstnere, aftaler med kunstforeninger om udstillingssamarbejde en anden.

“Vi er meget åbne overfor henvendelser fra både kunstnere og andre. Det her er vores frirum. Med tiden vil vi også gerne lave specielle arrangementer – fx kunne man forestille sig at musikere skrev og spillede musik specielt til de udstillede værker”, siger Mads Mazanti.

Foto i farver, smykker i sort-hvid
Første skridt er taget med opbygningen af en hjemmeside, der viser stort set alle de udstillede værker, og en enkel ophængning i lokalerne, der også fungerer som samlingssted for kunsten og andre “skæve ideer”. Selv åbningstiderne er skæve – torsdag og mandag fra 17-21 og søndag fra 12-17 – men til gengæld er det måske lige netop dér man har tid til at kigge forbi.

Blandt de aktuelle udstillere er fotografen Andreas Bang Kirkegaard. Han er uddannet fotojournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole 2011 og viser bl.a. tre udtryksfulde portrætter fra serien “People and Places”. Sparkling Josie har skabt sort-hvide smykker i plast – der naturligt har fået titlen “Piano”. De grafiske tangenter kan fås til både hals og ører. Niels Martin Kjøngsdals tuschtegninger myldrer med figurer og landskaber, et mystisk tegneserieunivers at gå på opdagelse i.

Generator er et godt initiativ med gode chancer for at slå rod i det attraktive område nær Sankt Hans Torv. Når huslejen og øvrige udgifter er betalt, går overskuddet blandt andet til et kunstlegat, som de tilknyttede kunstnere kan søge. Dermed bliver pengene oven i købet i kulturen, som Generator forklarer på sin hjemmeside. Og der er garanti for kunstnerisk variation, når der hver tredje måned er dømt udskiftning.

GENERATOR
Creatives Collective Copenhagen
Ahornsgade 24
København N
www.generatorcph.com
Fernisering hver måned. Næste gang 22. januar.


Andreas Bang Kirkegaard udstiller på Generator blandt andet dette foto af (vistnok) en pige i profil, fra serien “People and Places”. Foto: Andreas Bang Kirkegaard

 


Niels Martin Kjøngsdal præsenterer sig som autodidakt tegner, maler og forfatter på randen af et nervøst gennembrud. Her et glimt af hans særprægede, tegneserieinspirerede univers.