Billedpoesi på gadeplan

På Frederiksberg kan man frem til september se en udendørs fotoudstilling, der vækker til eftertanke og bringer poesi ind i de forbipasserendes travle hverdag.

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen nr. 6, 2012, p.12.

Med de mange byggepladser, der er opstået som følge af det omfattende københavnske Metro-byggeri, er der rejst en lang række nye vægge i bybilledet. De er oplagte mål for både graffiti og reklameskilte, udsmykning udført af skoleklasser eller kommunale plancheprojekter. Men på Solbjerg Plads, Frederiksberg, afviger udsmykningen fra det forventelige.

Her er 55 meter plankeværk nemlig udsmykket med – et digt. Billedkunstner Inge Dahl og fotograf Thomas Kaare Lindblad har overtaget reklamebranchens outdoor-bannere og komponeret en to-delt, vejrbestandig fortælling i ord og billeder, der er både fragmentarisk og tankevækkende.

Fragmentarisk, fordi der ikke er nogen umiddelbar sammenhæng mellem de enkelte billeder i serien på i alt 36 fotografier. Der er markedspladser i Marrakech, graffitimure i New York, et gammelt lokum, et tyggegummitræ, glasfacader i 35 etagers højde, drømmelandskaber, vikingebrynjer og skyggen af en cykel.

Tankevækkende, netop fordi der er så mange enkeltbilleder at gå på opdagelse i – og dermed bør billeddigtet have mulighed for at nå et bredt publikum – eller som kunstnerne selv formulerer det: “…skabe en lyrisk debat på tværs af alder, køn, kultur og filosofi”.

Mest sammenhængende er billedfortællingens første del, “Get a Life”, hvor billederne i ‘sæt’ på to eller tre fotos spiller op til hinandens formsprog. På et billede ses en piges ben og hendes tylsskørt i bevægelse – hun tager sig lige en (ensom?) svingom i et møntvaskeri, mens man på billedet ved siden af ser en bræddevæg, hvis rå mønster ligner den nederste halvdel af en stiliseret mandsfigur. Ren, stram kontrast i afstemte farver.

Pigen fra møntvaskeriet er gennemgående figur i den tekst, der løber under de store billboards, og som kan læses, når man går langs billederne. Vi følger med hende ud i verden og hjem igen – hører om hendes tyggegummiforbrug af kosmiske dimensioner, behov for rygestop og om hendes drømme om eget hus og Folkevogn i Mexico.

Men måske er det slet ikke hende, pigen, det handler om – men derimod dig og mig, alle os der ofte overser det poetiske i vores flimrende, travle hverdag? Inge Dahl og Thomas Kaare Lindblad har selv beskrevet fortællingen som “Livet i det split-sekund, hvor man bevæger sig forbi en Metrobyggeplads: Livet i nuet”. Og har man sin daglige gang på Frederiksberg, er der masser af split-sekunder at tage af, inden udstillingen tages ned til september – og masser af historier man kan nå at digte videre på, selv om man måske nøjes med at læse et enkelt billede af gangen.

Til 1. september 2012
Inge Dahl og Thomas Kaare Lindblad:
Get a Life – Det Go’e Liv
Byens Hegn, Solbjerg Plads, Frederiksberg C


De studerende på CBS har fået et billeddigt lige uden for hovedindgangen. Inge Dahl og Thomas Kaare Lindblads 55 m lange værk danner en anderledes baggrund for cykelparkeringen. Foto: Lars Pryds.


Ikke alle har øje for Inge Dahl og Thomas Kaare Lindblads udendørs udstilling “Get a Life – Det Go’e Liv” på plankeværket bag Frederiksberg-Centret. Men måske kommer de to piger her forbi i morgen uden indkøbsposer og balloner – og har tid til et øjebliks poesi i gadeplan. Foto: Thomas Kaare Lindblad.

Billedet øverst: En bræddevæg og et par pigeben der danser i møntvaskeriet – Inge Dahl og Thomas Kaare Lindblad sætter indtryk fra forskellige dele af verden op i nye sammenhænge og giver mulighed for et poetisk pause i hverdagen. Foto: Lars Pryds.