Fine, forskellige anmeldelser!

Anmeldelser_181012

Hele to fine – og væsensforskellige – anmeldelser landede på mit bord i dag. Den seneste uge har det ellers været Lisbeth, vi har set på tryk mange steder, på grund af 60-års fødselsdagen, men i dag fik jeg lov at være med igen.

Udstillingen Fifty/Fifty i Silkeborg
Under rubrikken “Den alsidige kunstner” anmelder Lars Svanholm i Kunstavisen nr. 09/2012 min udstilling på Kunstcentret Silkeborg Bad. Svanholm synes, Langsalen klæder mit “mangefacetterede kunstneriske udtryk og metode” (det ER også en smuk sal med lysindfald fra to sider, så det var en ren fornøjelse at vælge den) – og bemærker desuden, at det er de store malerier, der fungerer mest overbevisende, og: “faktisk besidder nogle af de ældste værker så meget friskhed, at man bliver forbløffet over, at de fungerer på lige fod med arbejder af nyere dato”. Tak for dét, Lars, netop den iagttagelse er jeg glad for. Det var nemlig lidt af et eksperiment at lave en udstilling, der i tid spænder over 25 år, og forløbet er nok tydeligst i de store malerier, der for en gangs skyld er i overtal i forhold til de små collager. Udstillingen er ikke retrospektiv som sådan, men det var vigtigt for mig at få trukket tråde helt tilbage til nær begyndelsen, også for at afspejle det indhold der er i min bog Pages of a Non-Existent Diary, der udkom samtidig med udstillngsforberedelserne.

Boganmeldelse – med særligt fokus
Netop bogen Pages of a … er emnet for den anden anmeldelse. Dorte Baggenæs har i Billedpædagogisk Tidsskrift nr. 3, oktober 2012 en helt særlig gruppe læsere – bladet udgives nemlig af Danmarks Billedkunstlærere. Derfor er vinklen målrettet dem og ikke mindst, hvordan de kan inspireres til at bruge Pages of a … i undervisningen.

Det ser hun – hurtigt, ovenikøbet! – i hvert fald tre muligheder for, og bruger tre store afsnit til at beskrive hvorfor: Det første er en opfordring til at bruge Formen – dvs det at lave ens egen, personlige dagbog, som ikke er en dagbog – og så alligevel. Det andet er Collagen som teknik – og som udgangspunkt for en diskussion i fx 8. klasse: “Vis collagerne frem og få en seriøs samtale om formen. Den kan godt være stram”, skriver Dorte Baggenæs blandt andet. Tredje afsnit er et konkret dyk ned i min serie Papkasse-pin-ups – små collager med et muntert, små-erotisk udgangspunkt. Ikke for at man direkte skal kopiere, men: “lade sig inspirere, det skal man. Og jeg ved godt, hvad jeg ville lade tilflyde en flok store elever: Papkasse-pin-ups. […] Det er billigt, det er anderledes, det er frækt, det er debat”.

Det er rigtig godt set, at min meget personlige “livshistorie” kan bruges også på denne måde. Måske går ét af mine erklærede ønsker og mål med Pages of a … dermed i opfyldelse: At bogen bliver til glæde og inspiration for andre. Dorte ser mig nærmest som en “huskunstner uden at være til stede” – men det handler altså bare om en opringning, så er jeg der!

Tak til Lars og Dorte for de gode ord i dag.

Kunstavisen kan bestilles i abonnement på kunstavisen.dk
Billedpædagogisk Tidsskrift kan bestilles på danmarksbilledkunstlaerere.dk

Pages of a … kan købes på pryds.com/bestil
Se mere om udstillingenpryds.com/silkeborg