Prås-priser gennem 30 år

Pråsen 2011 - Jette Termann
Opslag i bogen “Pråsen” med Pråsprisvinder 2011, Jette Termann. Portrættet på højresiden er en collage i formatet 40 x 30 cm på lærred, udført af Lars Pryds.

“60 år er jo normalt ingen alder, men når fødselaren er en organisation, der er afhængig af frivilligt arbejde og velvilje over hele landet, er det ikke desto mindre imponerende.”

Nogenlunde således sagde DaBUFs formand Tina Just Hahn i festtalen fredag den 2. november. DaBUF – Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber fyldte denne dag 60 år. Det blev fejret med en reception og med udgivelsen af en bog om “Pråsen” – DaBUFs svar på en Oscar. Pråsprisen uddeles til en person, hvis meritter er fortjenstfulde i forhold til børne- og ungdomsfilmen. Prisen, der er Danmarks eneste af sin art, er blevet uddelt siden 1983. Med æren følger en pænt stor pengegave samt et portræt af prismodtageren, udført af en dansk kunstner.

Pråsprisen blev sidste år tildelt caster Jette Termann, og jeg havde fornøjelsen at lave portrættet af Jette, som hun fik overrakt sammen med prisen. Jette Termann har castet børn og unge til danske film som Drengene fra Sankt Petri, Anja og Viktor, En som Hodder, Bølle-Bob og mange, mange flere. I bogen, der gengiver samtlige 30 pråsbilleder sammen med motiveringerne for tildelingen. I motiveringen for Jette Termann hedder det blandt andet:

“Årets Pråsprismodtager 2011 får prisen for sit store talent og evnen til at caste børn og unge til de meget forskellige roller, der har været brug for i danske film. Hendes store talent har været med til at gøre danske børne- og ungdomsfilm til noget særligt.”
Og om det specielle arbejde som caster:
“At arbejde ansvarsfuldt med børn og unge kræver også sin Hønemor. Hun passer på, at børnene og de unge ikke lider overlast i arbejdet, hjemme eller i offentligheden. Hun vejleder forældrene i, hvordan de skal håndtere pressen, slække på kravet til hjemmepligterne og passe på skrammer og brækkede lemmer!”

Altså en multikunstner, der spænder vidt. Det var med til at gøre det ekstra sjovt at lave portrættet – i al hemmelighed, så billedet var en overraskelse for modtageren. Herunder er, hvad jeg i sin tid skrev som min egen “begrundelse” for, hvorfor billedet af Jette Termann kom til at se ud som det gjorde:

“Portrættet er lavet som en collage, der består af mange smådele, mange fragmenter – som illustration af en casters opgave, nemlig at finde de mange forskellige personligheder der skal udgøre helheden i en filmproduktion. Bogstaverne fylder meget (som de altid gør i mine billeder) – som en slags mangefacetteret puslespil, sammensat af manuskript, storyboard, instruktion etc. De vandrette streger i billedet kan være en slags hylder – hvorpå man skal placere de roller der skal besættes. Selve portrættet af Jette er tonet ned – en caster er jo ikke den person der er mest synlig i rulleteksterne; men casteren er ikke desto mindre en vigtig del mange steder i den tidlige fase af en films liv – derfor optræder hun tre gange: fordi hun er vigtig. Det er jo velsagtens også derfor hun får prisen.”

Seneste modtager af Pråsprisen er Produktionsselskabet Copenhagen Bombay ved direktør Sarita Christensen (2012). Blandt de tidligere modtagere kan nævnes instruktør Henrik Ruben Genz (2003), forfatter Astrid Lindgren (1997), biografdirektør og filmimportør Ole Bjørn Christensen (1986) samt børnefilmkonsulent Ulrich Breuning, der var den allerførste prismodtager i 1983. Ulrich Breuning har desuden redigeret bogen om Pråsprisen – dermed ringen er sluttet.

DaBUF har i dag 55.000 medlemmer, fordelt på omkring 60 biografklubber og dvd-foreninger over hele landet.
Se mere om DaBUF på www.dabuf.dk

Den allerførste Pråsprisvinder Ulrich Breuning pryder forsiden af fødselsdags- og jubilæumsbogen fra DaBUF. Ulrich er tegnet kærligt af Peter Madsen.