Hedy Lamarr x 3 (NO)

Pryds-Hedy-Lamarr_1751lowThe Austrian-American actress Hedy Lamarr (1913-2000) has been an inspiration to me for many years. In this painting from 2003 I have placed her aristocratic, cool, proud face in three copies beside one another – in the middle of the canvas.

The yellowish background with the red transparent strokes of paint gives her room to be in – interrupted only by a dark rectangle to the left and a red one to the right – and a torn piece of a Polish box of cigarettes and the word “NO” – perhaps a hint to the fact that Hedy herself was a strong yet sensitive person who dared say “No” more than once in her extraordinary life.

Lars Pryds: “Hedy Lamarr x 3 (NO)”, 2003.
Acrylic/collage on canvas, 80 x 60 cm.

This is the first post in a series labeled “Artwork of the week” where I will post a painting, drawing, collage or graphic with a short commentary. The intention is to post one every week. The posts are tagged Artwork of the week

········

Den østrigsk-amerikanske skuespiller Hedy Lamarr (1913-2003) har været en inspiration for mig i årevis. I dette maleri fra 2003 har jeg placeret tre ens kopier af hendes aristokratiske, kølige, og stolte ansigt side om side centreret på lærredet.

Den gullige bundfarve med de røde gennemsigtige penselstrøg giver hende plads og rum, kun forstyrret af en mørk rektangulær form til venstre og en rødmalet til højre – samt en afrevet stump af en polsk cigaretæske og ordet “NO” – måske som en hentydning til den omstændighed, at Hedy Lamarr selv var en stærk, men følsom personlighed, der havde modet til at sige “NEJ” mere end én gang i hendes ekstraordinære tilværelse.

Lars Pryds: “Hedy Lamarr x 3 (NO)”, 2003.
Acryl/collage på lærred, 80 x 60 cm.

Dette er det første indlæg i en serie kaldet “Artwork of the week” hvor jeg vil publicere et maleri, en tegning, collage eller et grafisk arbejde fulgt af en kort kommentar. Ambitionen er ét indlæg om ugen. Indlæggene er tagget Artwork of the week

Læs også: Hedy Lamarr (1913-2000)