Hjem » Blog » I det flade rum

I det flade rum

Wessel_ 60x120_Visitors

Tre vidt forskellige kunstere udstiller i det københavnske Galerie Pi til og med den 7. september. Fælles er en udforskning af rumligheden – via flade medier.

Af Lars Pryds Fra Kunstavisen nr. 8, 2013, p.12

Mest farverig er Jan Wessel i sine ni oliemalerier – seks på lærred, tre på papir. De er bygget op som landskaber med lavtliggende horisont og holdt i en kølig, tom atmosfære, der understreges af titler som “Isolated”, “Hvor er bjørnen” og “Where are you”.

I værkerne er himlen befolket med maleriske formationer, der minder om tyfoner samt af geometriske objekter og figurer, der ofte fornemmes som bogstaveligt talt sprunget ud af det blå. Figurerne føjer overraskelse og humor til den lidt dystre stemning – og man kan danne sine egne fortællinger. “Kunst er en forvandlingsmaskine, der altid fører frem til noget uventet. Kunst er både alvor og sjov. Det er en dyb tanke”, som Ole Lindboe tidligere har beskrevet Jan Wessels univers. Sjove er også Wessels to små kasser med assemblager, hvor en motor får hhv. et paphovede og to planeter til at rotere.

Morten Gersager Abel udstiller seks værker i hans velkendte “laminat-på-plade”-collage-teknik. Fra det tilsyneladende uudtømmelige lager af forskelligt farvet laminat har han omhyggeligt skåret motiver ud og klæbet stumperne op, så motiverne på afstand fremstår tre-dimensionelle men i virkeligheden er helt flade. Nogle af collagerne er tilføjet bemalinger – som fx på den sært spinkle “Greb” eller på “Vatterpas”, det måske mest interessante værk – hvor det malede element er dråben, som angiver, om noget er i vatter. Det er det naturligvis overhovedet ikke her.

Collage er også en del af udtrykket og teknikken hos Sofie Hertz, der tidligere har arbejdet med så forskellige medier som keramik, foto og installation. Her viser hun for første gang en serie tuschtegninger, der fremstår som fritlagte studier af forskellige skrot-stumper, naturtræ og møbeldele. De omhyggeligt observerede objekter er holdt i dæmpede sepia-brune nuancer, hvor det rumlige træder lidt i baggrunden. I modsætning til traditionel stilleben er Hertz’ elementer fjernet fra det rum de står i – baggrunden er fjernet og tegningerne sat sammen til nye kompositioner, i enkelte suppleret med bearbejdede fotos.

Som nævnt er det tre helt forskellige udtryk, der mødes på udstillingen. Men alle værker får god ro og plads omkring sig i galleriet – nåja, lige bortset fra Jan Wessels tætte installation med graffiti-bemalet håndvask, Fedtmule på cykel og heavy metal musik (dog i høretelefoner). Ud over kunstnernes leg med det rumlige overfor det flade medvirker især Hertz’ og Abels måde at isolere objekterne på – hhv inden for rammernes afgrænsning og på væggen – til, at helheden fremstår som én udstilling frem for som tre enkeltpræsentationer.

Til 7. september 2013
Sommerudstilling
Morten Gersager Abel, Sofie Hertz og Jan Wessel
Galerie Pi
Borgergade 15 D
København K
www.galeriepi.dk

Billedet øverst:
Jan Wessels let truende og fabulerende landskab er befolket af geometriske figurer og et menneske på en gul bjælke, højt til vejrs. “Visitors”, olie på lærred 2013, 60×122 cm. (Foto: PR)

SONY DSC
Sofie Hertz kombinerer flere tegnede opstillinger til ét motiv. “Uden titel”, 2013. Tuschtegning på papir. (Foto: PR)

Abel_kasser
Det ligner rigtige trækasser, men de er ganske flade og kan hænge på væggen. Morten Gersager Abels “Kasser” fra 2013 er skabt ved brug af laminat i forskellige træmønstre, limet på mdf-plade. (Foto: PR)