Den hemmelige fotograf fra Færøerne

I “Høbjergning” (udateret) ses en færøsk bonde og hans tre unge hjælpere i silhuet mod det spejlblanke hav og den nedgående sol i horisonten. Foto: Ásmundur Poulsen.
I “Høbjergning” (udateret) ses en færøsk bonde og hans tre unge hjælpere i silhuet mod det spejlblanke hav og den nedgående sol i horisonten. Foto: Ásmundur Poulsen.

Svømmehal, legeland og café til højre, udstilling til venstre. Det er hårde odds, kunsten er oppe imod, når der inviteres til udstilling i Glostrup Kunstforening. Men det holder ikke foreningen tilbage fra at satse på gedigne billedprojekter.

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen.dk, februar 2014.

Kunstforeningen, der er grundlagt i 1952, viser årligt otte udstillinger i Glostrup Fritidscenter, i et centralt område med hvide vægge og rimelig ro til fordybelse. Det aktuelle projekt er en udstilling med den færøske fotograf Ásmundur Poulsen (1931–2007). Hans datter, kurator og kunstkritiker Kinna Poulsen, har sammensat et udvalg på ca. 40 billeder.

Ásmundur Poulsen var som fotograf selvlært, men havde en stor produktion gennem cirka 50 år af foto. Ingen af de viste billeder er dateret, men de tidligste stammer angiveligt fra 1950erne, de nyeste fra 1970erne. Billederne kan groft inddeles i tre kategorier – landskaber, portrætter samt hverdagssituationer og reportage.

Portrætterne udstråler en stille, alvorlig respekt for de portrætterede. Kulturpersonligheder som digteren William Heinesen og jævne bønder fra den lokale bygd skildres kærligt, ofte med et sidevendt, drømmende blik. Ásmundur Poulsen har tydeligvis haft sine “ofres” fortrolighed og har fået lov at komme tæt på.

Reportagebillederne viser begivenheder i det færøske samfund – fx ses en lille serie fra et besøg af den danske konge Frederik IX, der både veksler ord med lagtingsformanden og håndtryk med præsten. På et billede ses de tre prinsesser, Benedikte, Anne Marie og Margrethe som halvstore piger. Andre er mere hverdagsagtige og hører til i privatsfæren – pigen der malker og pigen der strikker kunne være taget direkte ud af et familiealbum.

Landskabsbillederne skildrer den storladne natur ved den færøske kyst – hvor klippeformationerne står som massive skulpturelle klodser og vandspejlet får lov at glimte. De bedste har kontrast og velovervejet komposition; her har Ásmundur Poulsen haft tid til at vente på, at lyset faldt rigtigt eller at en havmåge placerede sig i kameraets søger. De mennesketomme landskabsbilleder er blandt de mest udtryksfulde på udstillingen.

Formidlingsmæssigt lykkes udstillingen imidlertid ikke rigtigt. Dels er der den manglende datering – dels står man tilbage med spørgsmålet: Hvor har de mange billeder været brugt eller bragt? Er reportagefotografierne fx taget til en lokalavis, og hvilke billeder har været trykt i de bøger og internationale magasiner, der nævnes i en lille folder ophængt i udstillingen?

Den store spredning i billedernes karakter og udtryk er med til at sløre, hvem denne færøske billedmager egentlig var. Måske findes svaret i den bog, der ligger til skue i en aflåst glasmontre – men som det desværre ikke var muligt at få lov at bladre i eller købe, selv om den ifølge et lille prisskilt faktisk var til salg. Så svaret står hen i det uvisse.

8.–26. februar 2014
Ásmundur Poulsen PHOTO
Glostrup Kunstforening
Glostrup Fritidscenter
Christiansvej 2, Glostrup

Asmundur_Poulsen_SELVPORTRAET
Selvportrættet af Ásmundur Poulsen viser en intens og eftertænksom ung mand – men hvem var han egentlig, fotografen fra Færøerne? Foto: Ásmundur Poulsen.