Hjem » Blog » Godt gruppearbejde i det grønne

Godt gruppearbejde i det grønne

M59_skovhuset_2015_2859_MarkanC-LO
M59 har på denne udstilling mindeophængninger for ikke mindre end fire medlemmer. Her er det Markan Christensens relieffer i træ, aluminium og lys. Forrest hans skulptur “Foldet træ”. Foto: Lars Pryds.

13 kunstnere præsenteres i respektfuld harmoni i Skovhuset

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen nr. 2, 2015

Kunstnersammenslutningen M59 opstod oprindeligt – i 1959, deraf navnet – som en lyrisk-abstrakt gruppe, hvis formsprog især var inspireret af naturoplevelser. Derfor er det ikke overraskende, at sammenslutningen har valgt at vise årets udstilling i Skovhuset, der er smukt beliggende midt i naturen ved Søndersø i Værløse.

Det er en erfaren gruppe, og dermed også en gruppe erfarne kunstnere, der her viser deres nyeste arbejder. Selv om de lyriske malere med tiden er udvidet med både bl.a. billedhuggere, tekstilkunstnere og keramikere, er naturen konstant til stede i udstillingen. Ikke kun lige uden for vinduerne, men især fordi man på tværs af både genrer og de forskellige discipliner, der arbejdes med, fornemmer en fælles klangbund, der ofte refererer til registrering af virkeligheden.

Udstillingen er nænsomt opbygget – hver enkelt kunstner har både plads og rum omkring sig. Hvor flere kunstnere deles om rummet, sker det i respektfuld harmoni. Ved indgangen møder man Hans Helge Nielsens landskaber under forvandling skarpt fulgt af Ole Bjørns lige så farvestærke og poetiske, men helt konkrete kompositioner med titlen “Bevægelige figurer”. Sammenhæng og forskellighed på samme tid – som det også er tilfældet i sammenstillingen af Herold G. Kristensens 18 blyantstegninger betitlet “Naturfragmenter” og Markan Christensens relieffer i træ og aluminium – begge i øvrigt mindeophængninger. Ligeledes mindes medlemmerne Lisbet Olrik og Ole Skou Olsen med mindre præsentationer på udstillingen.

Det er godt set at lade Lise Honorés kuglerunde og æg-formede unika-keramik spille op til Håkan Nyströms surrealistiske malerier, hvori en gennemgående figur har form som en terning – grundformerne mødes, og man glemmer næsten, hvor besværligt det pudsigt indrettede udstillingsrum med den dominerende trappe kan være både at færdes og udstille i.

På overetagen viser Grete Balle en lille serie kraftfulde arbejder i en blanding af maleri og collage, hvor stoflighed og struktur leder tankerne hen på de naturoplevelser, der har været inspirationen. Morten Tøgern eksperimenterer med maleri på gamle pressenninger og på en serie ‘staldtavler’, og endelig vises i det største rum værker af hele syv kunstnere – men atter tages der i ophængningen hensyn til, at selv om man er en sammenslutning, er udtrykkene både personlige og varierede. Derfor er det en stilfærdig fornøjelse at tage turen rundt blandt de i alt 13 udstilleres forskellige billedsprog.

M59 igen i Skovhuset
Til 1. marts 2015
Skovhuset, Værløse
www.skovhus-kunst.dk

M59_skovhuset_2015_2858_OleBjoern-LO
Ole Bjørns kvadratiske akrylmalerier “Bevægelige figurer” er ophængt i formation, så de danner en rytmisk helhed. Foto: Lars Pryds.