Hjem » Blog » I kassen med Jan Wessel

I kassen med Jan Wessel

wessel_sommerfuglekasse1-lo
Fotografier, geometriske mønstre, udklip og rigtige, men dog døde og musealt præparerede, sommerfugle er elementer i Jan Wessels sommerfuglekasser. Her i selskab med et citat fra den indiske filosof Ram Tirtha. Foto: Galerie Pi.

Sommerfugle, indsamling og ophobning er gennemgående temaer i Jan Wessels udstilling “Samlinger”.

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen nr. 1, 2015

Jan Wessels billedverden bliver man ikke færdig med på et øjeblik. Han samler billeder, objekter og motiver og kombinerer dem på sin egen måde, så der opstår nye, fascinerende fortællinger. Den aktuelle udstilling “Samlinger” i Galerie Pi er ophængt stringent, næsten som en museal installation, og der er masser af detaljer at gå på opdagelse i.

Omdrejningspunktet er 20 gamle, kasserede sommerfuglekasser fra Berlins naturhistoriske museum. De var tomme, da Wessel overtog dem, men med mærker efter de mange knappenåle, der har holdt de konserverede sommerfulge på plads.

Kasserne er nu fyldt med Wessels eget righoldige studiemateriale – stumper fundet gennem årene samt affotograferinger af tidligere værker eller udsnit heraf. Det er ikke et “katalog” over Wessels værk, men det tilbageskuende element, som er en del af collagens natur, er til stede. Referencer til begivenheder og fænomener uden for Wessels egen verden er fx den overraskende sammenstilling af Elvis Presley’s fingeraftryk, en skydeskive og et grafisk portræt af Franz Kafka. Wessel fortæller ikke en bestemt historie, men lægger op til mange fortolkninger.

Emnerne er omhyggeligt organiseret – og i respekt for kassernes oprindelige formål har Wessel naturligvis monteret det hele med knappenåle. Derved understreges oplevelsen af videnskabeligt indsamlingsarbejde, og der øves ikke vold på den atmosfære og stoflighed, der er indeholdt i fx det gulnede papirunderlag.

Nogle motiver er overført til film, hvorved lag-på-lag-effekten forstærkes. Letheden i de transparente lag kan også ses som en henvisning til sommerfuglens vinger, der jo i bevægelse synes helt gennemsigtige. Endelig er der atter sommerfugle i kasserne – hjemme i Danmark fandt Jan Wessel på en auktion en samling danske sommerfugle og har fordelt disse med nogle få i hver af kasserne fra Berlin. Ringen er sluttet – de smukke insekter er vendt hjem.

Sommerfugle i bevægelse kan opleves på udstillingen i to mindre installationer. I den ene er en lille håndfuld (kunstige) sommerfugle monteret på en ståltråd, der roterer i lokalet og imiterer det levende insekts flaksende flugt; i en vitrine anes bag hvidkalket glas en flok sommerfugle, der flyver mod ruderne – lyden er fuldstændig, som når en natsværmer ikke kan finde ud og støder ind i væg eller vinduer. To stilfærdige, men effektfulde ekstraoplevelser i en rigtig god udstilling, der dog er stærkest i de intense kassecollager. Sæt god tid af til at få alle historierne med.

Jan Wessel: “Samlinger”
9. januar – 11. februar 2015
Galerie Pi
Borgergade 15 D
1300 København K
Åben ons–fre 12–18, lør 11–14
www.galeriepi.dk

..

wessel_udstilling-samlinger
Jan Wessels kassecollager med sommerfugle er ophængt i stram symmetri i udstillingen, der dermed får et næsten musealt præg, hvilket giver god mening, da sommerfuglekassernes oprindelse var et naturhistorisk museum. Foto: Galerie Pi.
wessel_sommerfuglekasse2
Elvis Presleys fingeraftryk, en grafisk Franz Kafka og en skive fra et skydetelt. Der er materiale nok til at danne dramatiske historier i Jan Wessels sommerfuglekasser. Foto: Galerie Pi.
Wessel_Samlinger_Galerie-Pi-Pryds_11-lo
Enkelte collagemotiver er fotografisk overført til lyskasser, som Jan Wessel har bygget som supplement til de fundne sommerfuglekasser. Foto: Lars Pryds