Rundt, rent og råt

Jens-Chr-Jensen_Assemblage_57x57x7cm_2015
Jens Chr. Jensen udforsker utrætteligt de æstetiske og spontane muligheder i cirklens form – her med overskårede stumper af fiberrør, komponeret til en næsten perfekt cirkel (assemblage, 2015. 57 x 57 x 7 cm). Foto: PR

 

Cirkulær asymmetri og rå perfektionisme – velkomponeret parløb i Galerie Pi

Af Lars Pryds | Kunstavisen nr. 4/2015

Jens Chr. Jensen har i mange år beskæftiget sig med cirklen. I 2013 opbyggede han på Vestjyllandsudstillingen i Tistrup et helt rum, som han kaldte “Cirkel varia” med et højt antal variationer af cirkler. Ved den lejlighed udtalte han, at han ikke rigtigt har “kunnet komme ud over det der med cirklen” – og man forstår hans fascination af denne grundform, der siden oldtiden har været betragtet som den mest perfekte af alle former og i mange kulturer været symbol for evigheden og den højeste grad af guddommelighed.

Det perfekte er til stede også her, hvor Jens Chr. Jensen viser værker skabt inden for de seneste to år. Men i cirklerne (og andre basale former som en kegle og en firtakket stjerne) rokker han ved symmetrien og perfektionismen. Dels ved at forskyde cirklens centrum, dels ved at opbygge værkerne af fundne materialer, registreret og hjembragt til atelieret.

Materialerne er industrielt fremstillede ledningstumper, bobspil-brikker, opskårede fiberrør eller metalplader, og de fleste er slidte, rustne eller på anden måde mærkede af brug eller af langvarige ophold i hårdt vejr. Jens Chr. Jensens kærlighed til det oversete og det forgængelige er tydelig, og med stor sikkerhed forlænger han levetiden for de kasserede materialer ved at give dem nyt liv i værkerne, så de måske – ved cirklens kraft – kan holde helt til evigheden.

Rå flader i balance
I Karin Ohlsens hjemland Tyskland er denne udstillings titel “Nicht ganz rund” et udtryk, man bruger om noget, der ikke er helt i orden. Hendes oliemalerier har samme rå taktilitet som Jens Chr. Jensens indsamlede materialer, men Karin Ohlsen har selv frembragt det “uperfekte” udtryk ved at bearbejde lærrederne med adskillige lag maling, der har fået lov at sætte sig som grove strukturer i fladen.

Motiverne er enkle – objekter som huse, møbler eller mennesker placeret i monokrome flader, flere steder indskrevet i en ujævn oval eller en skæv cirkel. Man kan lede efter det genkendelige i motiverne eller lade sig begejstre af den usædvanlige og stærke kontrast mellem den rå penselføring og den stramme komposition. Nok søger Karin Ohlsen det uperfekte – “tingene er mere interessante, når de ikke er helt i orden” – men samtidig er harmonien på det enkelte lærred udtalt – enkelte steder balanceret på plads af kunstnerens karakteristiske signatur.

Omkring 15 værker af hver kunstner præsenteres i en stram ophængning, hvor de enkelte værker får både rum og plads. En flot udstilling med to yderst forskellige kunstnere, der passer sammen.

10. april – 9. maj 2015
Nicht ganz rund
Karin Ohlsen og Jens Chr. Jensen
Galerie Pi
Borgergade 15 D
1300 København K
www.galeriepi.dk

 

Karin-Ohlsen_Nr-956_60x50cm_2015
Karin Ohlsen giver ikke sine malerier titler, kun numre. Dette er nr. 956 (olie på lærred, 2015. 60 x 50 cm). Derimod er hun ophavskvinde til udstillingens titel: “Nicht ganz rund”. Foto: PR

 

Karin Ohlsen: Nr. 783, 2015. Olie på lærred, 120 x 140 cm. Foto: PR
Karin Ohlsen: Nr. 783, 2015. Olie på lærred, 120 x 140 cm. Foto: PR