Menneskelig matematik

Man-Ray_Macbeth_1948_
Med sammenstillingen af to helt konkrete matematiske modeller har Man Ray skabt et surrealistisk fremtidsscenarie. “Macbeth”, 1948. Olie på lærred, 76 x 61 cm. Foto fra kataloget.

Stor flot Man Ray-udstilling viser overraskende og maleriske sider af den verdensberømte fotograf

Fra Kunstavisen nr. 7, 2015

Den amerikanske kunstner Man Ray (1890–1976) er mest kendt som en eksperimenterende og nyskabende fotograf, men selv opfattede han sig først og fremmest som maler, og det var maleriet, han helst ville anerkendes for. Glyptotekets udstilling “Man Ray – Menneske // Ligninger” viser begge sider og ikke mindst, hvordan de to forskellige genrer spiller sammen og forstærker hinanden.

I 1934 fandt Man Ray på ‘Institut Henri Poincaré’ i Paris en samling matematiske modeller i træ, gips, metal og/eller papmaché og fotograferede godt 30 af dem. Han blev fascineret af modellernes menneskeskabte konstruerede, næsten surrealistiske former, mens deres matematiske betydning betød mindre: “Formlerne sagde mig intet,” men “formerne i sig selv var lige så varierede og autentiske, som var de skabt af naturen”, som han formulerede det.

Med Anden Verdenskrigs udbrud tvinges Man Ray, der er af jødisk afstamning, til at forlade Europa og flytter til Hollywood, hvor han bor i perioden 1940–51. Han må dog efterlade sine malerier, objekter, fotografier og negativer i Paris, og først i 1947 lykkes det ham at komme tilbage og hente dem.

Det blev starten på malerierne med fællestitlen “Shakespearean Equations”. De matematiske modeller, som Man Ray havde fotograferet 12 år tidligere, omsatte han nu til motiver på lærrederne, enten ved at gengive dem enkeltvis eller ved at kombinere to eller flere i ét maleri.

De enkelte maleriers titler er hentet fra Shakespeares teaterstykker og viser Man Rays forkærlighed for at indbygge gåder og ordspil i sine værker. Han har senere fortalt, hvordan han spurgte folk hvilken titel, der passede til malerierne – og blev lige begejstret for svaret, uanset om de gættede rigtigt eller forkert.

Derfor skal man måske ikke tage titlerne så alvorligt – men det er faktisk i de fleste tilfælde muligt at tolke handlingen fra Shakespeares dramaer ind i de usædvanlige figurationer på lærrederne. Man Ray giver i bedste surrealistiske tradition de livløse modeller liv, og kombinationen af matematiske ligninger og episk teater forekommer derfor overraskende naturlig.

Udstillingen viser, med de “Shakespeare’ske Ligninger” som omdrejningspunkt, eksempler fra hele Man Rays liv og er arrangeret, så man tydeligt ser sammenhængen mellem inspirationen (de originale modeller vises i montrer), fotografier, tegninger og malerier. Man bliver både godt underholdt og – selv om man tror, man kender Man Ray – også klogere på hans dynamiske livsværk i denne stilfærdige, men veldisponerede udstilling. Kan varmt anbefales.

Man Ray – Menneske // Ligninger
Til 20. september 2015
Glyptoteket
Dantes Plads, København V
www.glyptoteket.dk

Til udstillingen, der er blevet til i samarbejde med The Phillips Collection, Washington D.C. og The Israel Museum, Jerusalem, er der udgivet et katalog på 238 sider: “Man Ray: Human Equations“. Pris: 299 DKK. Kan købes i Glyptotekets boghandel.

Man Ray: Mathematical Objects, 1934-35. Gelatin Silver Print.
To eksempler på Man Ray’s fotografier af de matematiske modeller i Institut Henri Poincaré’s samling i Paris. To af objekterne her er anvendt som motiv i maleriet “Macbeth”, som ses herover. Foto fra kataloget.

 

Man Ray: Merry Wives of Windsor, 1948. Olie på lærred, 61 x 46 cm.
Man Ray: “Merry Wives of Windsor”, 1948. Olie på lærred, 61 x 46 cm. Der er i Man Rays univers ikke langt fra konkrete, skulpturelle former til levende, kvindelige personager. Foto fra kataloget.

 

Man Ray: Mathematical Object, 1934-35. Gelatin Silver Print.
Forlægget til maleriet “Merry Wives of Windsor” er Man Rays foto fra 1934-35 af denne gipsmodel fra omkring 1900. Foto fra kataloget.