Ikke helt i hegnet

Travle fodgængere på Rådhuspladsen kan lige rundt om hjørnet finde et æstetisk pusterum i Anneli Olesens fotografier fra Thorvaldsens Museum. Foto: Lars Pryds
Travle fodgængere på Rådhuspladsen kan lige rundt om hjørnet finde et æstetisk pusterum i Anneli Olesens fotografier fra Thorvaldsens Museum. Foto: Lars Pryds

Find et æstetisk pusterum i de kunsteriske udsmykninger på Byens Hegn omkring Metrobyggerierne i København

Af Lars Pryds Fra Kunstavisen nr. 8, 2015

Enhver, der har besøgt København fornylig, ved, at der bygges ny Metro. 21 byggepladser for den nye Cityring fylder godt i landskabet. En del af de grønne plankeværk, der indhegner pladserne, er stillet til rådighed for kunstnerisk udsmykning under fællestitlen “Byens Hegn”. De bedste og mest iøjnefaldende pladser har Metroselskabet dog reserveret til reklamer for krydstogtrejser, hysteriske tv-serier, mærkevarer eller filmpremierer.

På de mere ‘diskrete’ sider af hegnet, dér hvor man typisk kun kan gå eller cykle forbi, findes udsmykningerne. Nogle forsøger at råbe lige så højt som reklamerne, hvilket oftest er et nytteløst foretagende, og det er da også de udsmykninger, der går i den helt modsatte retning, der vinder i længden.

Herunder omtales blot to – meget forskellige – af de nyeste udsmykninger på Byens Hegn, med en opfordring til at gå på jagt efter de øvrige. Som forberedelse kan man på Metroselskabets hjemmeside finde en oversigt, ”Hvad er der på mit hegn?”, over de aktuelle udsmykninger (m.dk).

Seismografisk megamaleri
Ved den midlertidige ø i Sortedamssøen har Carl Krull skabt et 100 meter langt maleri med titlen “Seismic Waves” – i hans karakteristiske, enkle sort-hvide form for stregtegning.

Krulls arbejdsmetode er inspireret af en seismograf, der registrerer jordrystelser – som der jo en del af i forbindelse med et metrobyggeri. En “seismografisk bølge” på en byggeplads i en sø er derfor helt oplagt – og værd at se på med den stramme udnyttelse af væggen. Betragtes den fra den fjerneste side af Østerbrogade, lægger den bølgen sig præcist i mellemrummet under de grønne trækroner langs vejen, og man glemmer helt, at der er en byggeplads bagved.

Følsom fotografi gennem presenninger
Anneli Olesens bidrag til Metrohegnet ved Rådhuspladsen: “Wrapped” består af fem billeder af klassiske figurer på Thorvaldsens Museum, fotograferet gennem en midlertidig afskærming under ombygning af museet – i bogstaveligste forstand: byggepladsbilleder. Hvert foto består af to kvadratiske fotos – sammensat så nye rum opstår.

På den aktuelle byggeplads, lige i nærheden af den fodgængertravle Rådhusplads, opstår endnu et rum – udsmykningen bliver her en lille udstilling, som man kan nyde, mens man cykler forbi eller drikker en kop kaffe på fortovscafeen lige overfor. Anneli Olesen giver os et pusterum, der ikke råber om kap med reklamerne, men derimod opfordrer til stille iagttagelse af skønhed. Som hun skriver i den ledsagende tekst: “…end ikke en byggeplads kan ikke skjule skønheden”.

Carl Krull: “Seismic Waves”
Byens Hegn, Metrobyggepladsen ved ØsterSøgade/Østerbrogade
Anneli Olesen: “Wrapped”
Byens Hegn, Metrobyggepladsen på Rådhuspladsen
Kan ses indtil februar 2016

Find mere info på:
www.m.dk

 

Carl-Krull_6452-lo
Carl Krulls seismografiske tegning af bølgebevægelser strækker sig i 100 meters længde i den ene ende af Metrobyggepladsen i Sortedamssøen. Foto: Lars Pryds

 

Set på afstand hen over Østerbrogade går Carl Krulls seismografiske tegning i dialog med både træer og stensætning i bybilledet. Foto: Lars Pryds
Set på afstand hen over Østerbrogade går Carl Krulls seismografiske tegning i dialog med både træer og stensætning i bybilledet. Foto: Lars Pryds

 

Wrapped_6436-lo
Anneli Olesens fem fotografier på Rådhuspladsen føjer en følsom skønhed til bybilledet, i kamp med snavs og slitage på Metrobyggepladsens hegn. Her et af de fem dobbeltbilleder. Foto: Lars Pryds

 

De klassiske skulpturer på Thorvaldsens Museum fotograferet af Anneli Olesen gennem halvtransparent afdækning under museets ombygning kan ses på Rådhuspladsen indtil februar 2016. Foto: Lars Pryds
De klassiske skulpturer på Thorvaldsens Museum fotograferet af Anneli Olesen gennem halvtransparent afdækning under museets ombygning kan ses på Rådhuspladsen indtil februar 2016. Foto: Lars Pryds