Indtag Venedig

Mellem mærkelige installationer og eksperimenter findes også godt gammeldags oliemaleri på Biennaleudstillingerne – her Georg Baselitz’ kæmpebilleder fotograferet i juni 2015. Foto: Lars Pryds

 

2017 er Biennale-år – hvilket betyder, at Venedig strømmer over af moderne kunst på verdens største kunstbegivenhed, la Biennale. Sæt rigeligt med dage af til at trave rundt til de mange udstillinger – men husk også at opleve byen, der med en håbløs kliché er et kunstværk i sig selv. Her er vores 10 personlige tips til at opleve Venedig på den gode måde.

OBS: “(Kort A)” etc. henviser til kortene i den nyeste udgave af “Politikens Kort og Godt om VENEDIG” – en fin lille handy sag, som vi har en 10 år gammel udgave af med masser af egne noter i. Heldigvis ændrer gadebilledet sig ikke ret meget fra år til år i Venedig … Goo.gl-linkene er til placeringer gemt på Google Maps. Håber de stadig virker!

 

1 – Indtag Venedig fra søsiden
Når I kommer ud af lufthavnen, gå til venstre. Følg skiltene mod Alilagunahttps://goo.gl/maps/EdBaBV6AEdD2 . Skal I bo på Dorsoduro eller Castello, tag Linea Blu, der lægger til ved fx San Zaccaria, San Marco eller Zattere. Hvorfor ikke bare tage bussen? Fordi stressbarometeret falder i båden, og byen bør i det hele taget nydes fra søsiden. (Kort A).
Alilaguna linjekort her: http://www.alilaguna.it/en/lines/lines-map

2 – Investér i et transportkort, der gælder hele den periode, I er i byen. Der findes et turistkort, Venezia Unica City Pass, http://www.veneziaunica.it/en/content/how-it-works – som ud over transport med vaporetto’en også giver rabat på entré til udvalgte museer. Men man kan også nøjes med de normale transport-kort, der kan trækkes i automater ved de større stationer – fx ved San Zaccaria.

.

Der er vand overalt i Venedig – og himlen har magiske farver. Foto: Lars Pryds

 

3 – Piazza San Marco med basilika og duer er en ren turistmagnet og skal selvfølgelig opleves. Men… når I har smagt den hundedyre kaffe og er trætte af turister og kammermusik i det fri, går I ud til Riva Degli Schiavoni og til venstre, forbi Sukkenes Bro og hen over yderligere fem broer, så kommer I til Via Guiseppe Garibaldi  https://goo.gl/maps/aDHqDPKWifM2 . Her findes en mere nærværende bydel med mange lokale cafeer, butikker og levende mennesker, der rent faktisk bor her.

– Bonusinfo: Hvis I fortsætter helt ud i bunden af Garibaldi og holder til højre på Fondamente Sant’ Anna, når I til St. Pietro di Castello https://goo.gl/maps/o8JBLSBruzq , hvis Basilico var den første kirke i Venedig.

4 – Fortsætter I lige ud (i stedet for at dreje ned ad Garibaldi) langs Lagunen, kommer I straks til Giardini della Biennale https://goo.gl/maps/qX3kLFgGe4P2 – hvor Biennalernes hovedudstillinger er. Esposizione Internazionale d’Arte finder sted i ulige årstal, arkitektur-biennalen i lige årstal: http://www.labiennale.org/en/Home.html  … (Kort F).
Det andet store Biennaleudstillingsområde er Arsenale – det gamle militære skibsværftsområde, der i sig selv er den lange vandretur værd (Det er stort, og det er LANGT).
https://goo.gl/maps/Mj8oYwp1PWJ2

.

Venice Jazz Club, juni 2015. Foto: Lars Pryds

 

5 – Venice Jazz Club bør opleves. Den er lille, hyggelig og drevet af nogle søde entusiaster, der tager sig af både serveringen og musikken. Vær obs på de begrænsede åbningstider – og når alle bordene er besat, lukkes døren. Så bestil bord eller kom i god tid.
Den første drink er inkluderet i billetprisen, som er yderst rimelig. Se også billede 1, 6 og 8, med postkort fra klubben, på: http://www.pryds.com/art/jazz-2010-11/ . (Det er i øvrigt Nina Maja på sax på billede nr. 5…).
Venice Jazz Club ligger på Dorsoduro 3102. OBS – der er ikke gadenumre i Venedig, men område- og husnumre. Dvs. at Dorseduro henviser til bydelen og 3102 til nummeret på huset, der ligger lige ved Ponte dei Pugni. (Kort C). https://goo.gl/maps/ngqFgkpoCjE2

6 – Fiorella Gallery – Campo Santo Stefano 2806 – tæt på Accademia Broen, der er den eneste træbro i Venedig. Fiorella Gallery finder I på San Marco-siden. Det er et vildt og lidt syret sted. Træfigurer i et miks af doger og drags. Vilde kostumer og mystiske ting og sager – elsket af rockmusikere. Lisbeth fandt oprindeligt butikken sammen med kusine Anne – den gang man endnu måtte fotografere de udskårne figurer. Dét er ikke tilladt nu. (Kort B).
https://goo.gl/maps/vmmha5xYBvx
Se også www.fiorellagallery.com

7 – Mad i Venedig. GÅ LANGT UDEN OM TURISTMENUERNE … og vær obs på, at prisen for fisk ind imellem opgives per 100 gr. Vi har brændt os par gange på den beregningsmodel.
Ai Quattro Feri, Sestiere Dorsoduro 30123, er en rustik og autentisk lille restaurant, der kan anbefales: stå fx af ved Ca’ Rezzonico og gå om til Campo san Barnaba.
(Kort B). https://goo.gl/maps/usH71QYzujF2

8 – Mere mad – kan også anbefales: Trattoria Agli Artisti – Ruga Giuffa 4835. Her kommer også italienere, hvilket er den bedste anbefaling. Har bl.a. den bedste carpaccio, vi har smagt i Venedig … OG den dyre, gode fisk på menuen, så pas på. (Kort A).
https://goo.gl/maps/6BXpnRJ9V892
Se også Tripadvisor: http://bit.ly/1TuEBdx

.

Udsigten fra et af de hyggelige værelser på Locanda Montin, Venedig. Juni 2015. Foto: Lars Pryds

 

9 – Endnu et godt sted at spise er Antica Locanda Montin, som desuden er vores nyeste yndlingshotel. Det ligner nul og niks udefra, men er et herligt lille familiehotel, hvor der bag baren og de første seks borde findes en hyggelig gårdhave med en god aftenrestaurant. Her har både kunstnere og selveste Peggy Guggenheim holdt til – og det er de meget stolte over. Den gamle hotel-fatter starter formiddagen med en lille skarp ved det første bord inden for døren. Hver dag. Han regner stadig i italienske lire, hvis ingen af sønnerne er i nærheden. Dorsoduro 1147, Fondamenta di Borgo. Herligt sted at bo, det har vi gjort flere gange. (Kort B).
https://goo.gl/maps/bkfpd4vhAFL2

10 – sidste… Blandt vores lidt skjulte favoritter er Palazzo Fortuny / Museo Fortuny. En gang hjem og atelier for en italiensk kunstnerfamilie. Det kan være lidt svært at finde, men er det hele værd i stemning og skønhed. Adressen er Calle a Fianco Ca’ Pesaro, San Marco 3780. (Kort B).
https://goo.gl/maps/LXnv55pV1PN2

FINALMENTE: Snyd ikke jer selv for:

– Collezione Peggy Guggenheim (vores venetianske yndlingsmuseum, tag en bog med i haven eller på terrassen ned til vandet) https://goo.gl/maps/g9g55aoBDzC2
– Murano (glasværksteder og glasbutikker)
– Punta della Dogano (smukt trekantet museum)  https://goo.gl/maps/aJesWY8ksvE2
– San Giorgio Maggiore – lille ø en spytklat fra Dogano, hvor der som regel er storslåede udstillinger, bl.a. har danske Faurschou Foundation lejlighedsvis store visninger, og en vis hr. Pryds udstillede i 2015 et maleri i postkort-størrelse på Fondazione Giorgio Cini, som også har adresse her, se http://bit.ly/mapofthenew

– Og som forberedelse til at komme i den rette stemning – læs et par af Donna Leon’s (f. 1942) kriminalromaner om kommissær Guido Brunetti, der bevæger sig rundt i Venedigs gader, så man næsten er der selv. Skrevet på stilfærdigt, underfundigt og humoristisk engelsk (Donna Leon er amerikaner), mange er glimrende oversat til dansk. Men ikke til italiensk – Donna Leon har forbudt det, så hun kan gå i fred på gaden i Venedig, hvor hun har boet i mere end 30 år.

… og alt det andet. Go’ tur!

kh fra Lisbeth og Lars

.

Husk også: Drik masser af vand. Heldigvis er der haner med drikkevand mange steder i byen. Foto: Lars Pryds