Bytte bytte kunsthal

Sonja Lillebæk Christensens installation “Overgang” består af en 11 min., 15 sek. lang video, baseret på en hændelse, der finder sted hver dag kl. 11:15. Træbroen, opbygget på stedet, er inspireret af en bro, der indgår i hændelsen. Foto: Lars Pryds

 

To kunstnergrupper, med base i hver sit udstillingssted, har byttet plads under fælles tema. Det lykkes bedst i Den Frie Udstillingsbygning

Fra Kunstavisen nr. 5, 2017

En gang var det nok at kalde en udstilling for “Nye malerier af Xxxxxx”, “Kunstnergruppen Xxxx viser nye værker” eller en tilsvarende helt enkel titel.

I dag presses udstillinger ofte ind under et (mere eller mindre fortænkt) tema. Ellers har de ikke en chance – hverken for at blive til noget, opnå økonomisk støtte, gæster eller omtale i dagspressen.

Ideen bag udstillingen “Først ud – så ind” er i al enkelhed, at to kunstnergrupper, sammenslutningen Den Frie Udstilling og udstillingsstedet Sydhavn Station, udstiller hos hinanden. Så ER der et koncept, men man kan vise hvad som helst uden et snærende tema, udtænkt af en forskruet kurator.

Parløb i Den Frie
I Den Frie udstillingsbygning viser de ti medlemmer af Sydhavn Station, hvad de hver især arbejder med for tiden. Dermed fremhæves både forskelligheden og “det værdifulde i gruppeudstillingens format”, som det formuleres.

Det lykkes ret godt. Kunstnerne udstiller to sammen i hver sal, og selv om forskelligheden er udtalt, er der fællestræk, der begrunder pardannelsen: i én sal bygger fx Ulla Hvejsel og Sonja Lillebæk Christensens værker på virkelige hændelser (omend med 300 års mellemrum), mens udgangspunktet i Jens Axel Bech og Anne Skole Overgaards værker er personlige erindringer.

Der er meget at se på; genrer og teknikker spænder fra blyantstegning og akvarel til skulpturgrupper og videoinstallationer. I alle sale er der rum og luft til, at man kan se den enkelte kunstners præsentation i harmonisk samspil med medudstilleren.

Plakater uden power
Udstillingen på Sydhavn Station med 25 medlemmer af Den Frie Udstilling har undertitlen KIOSK. I det lille galleri vises mindre værker, forsynet med neongule prisskilte. Ophobningen er usammenhængende – man kunne få den tanke, at kunstnerne har hentet værker frem i et format, der ikke fylder for meget. Men det er jo på den anden side kioskens væsen – masser af småting til salg.

Projektet udenfor – i de gamle DSB-plakatholdere – lykkes mindre godt. Dels er disponeringen af de 14 plakater uharmonisk, dels kæmper de med genskin og ridser i det plexiglas, de er placeret bag. De specielle grafiske krav til en plakat, der skal kunne aflæses hurtigt i forbifarten, er det ikke helt lykkedes at indfri her.

Samlet set er “Først ud – så ind” et forfriskende forsøg at lade to væsensforskellige kunstnergrupper flytte ud af deres respektive ‘comfort zones’ ved at bytte plads i nogle uger. Og selv om det overliggende tema er åbent, har kunstnerne tilsyneladende ikke kunnet lade være med at forholde sig til temaer i omgivelserne – uanset om disse udgøres af den fysiske lokation eller den nærmeste medudstiller. Heldigvis – for dermed opstår en sammenhæng, trods de mange forskelligartede udtryk.

Først ud – så ind
Til 4. juni
Udstillingsstedet Sydhavn Station
Ernst Kapers Vej 1, København SV.
sydhavnstation.info

Den Frie Udstillingsbygning
Oslo Plads 1, København Ø.
denfrie.dk

 

På Sydhavn Station kæmper Lis Nogels subtile farveovergange i collager af farvet papir en hård kamp med refleksion i glasset og stationens pågående, ramponerede indretning. Foto: Lars Pryds

 

Med skulpturgruppen “Familie” skildrer Heidi Hove sig selv, sin bror, far og mor i forskellige grader af abstraktion, udskåret med motorsav i asketræ. I baggrunden værker af Morten K. Jacobsen. Foto: Lars Pryds

 

claus ejner (ja, han staver sit navn med lille) udstiller en hel væg med automattegninger under titlen “Jeg tænker ikke over, hvad jeg laver”. Og dog – på tegningerne er skrevet tilsyneladende velovejede betragtninger over bl.a. surrealistisk og abstrakt kunst, pik, kusse og tømmermænd. Foto: Lars Pryds

 

KIOSK’en er åben – Den Frie udstillings kunstnere er flyttet ind på Sydhavn Station med småting og gule prisskilte. Foto: Lars Pryds