Hjem » Blog » Typografisk dessert

Typografisk dessert

Bog: The typography idea book
Redaktør: Steven Heller & Gail Anderson
Forlag: Laurence King Publishing, London
(128 sider, ca. 170 kr.)

Anmelder: Lars Pryds, grafisk designer MD

Fra Journalisten nr. 7, 2017

Typografi er, formentlig, det vigtigste element i grafisk kommunikation. Skrift er overalt, og kun få nyheder, der formidles visuelt, når ud til publikum uden brug af bogstaver. Selv radio, som vi i stigende grad hører på mobilen, er afhængig af, at vi kan navigere til den rigtige kanal – ved at læse os frem.

For bare få år siden var typografi et velrespekteret, selvstændigt fag – med hele hære af typografer ansat ved dagblade, trykkerier og forlag, hvor de sammen med andre faggrupper skabte gode grafiske løsninger.

I dag er der nærmest ingen typografer tilbage, og typograferingen er ‘overladt’ til webredaktører og journalister. Ofte med et ganske hæderligt resultat, men nidkær finpudsning af typografiske detaljer – det, en af mine venner (han er selv typograf) kalder for “bogstavkunst” – bliver der stadig mindre af.

Derfor er der brug for en bog som “The typography idea book”. Med undertitlen “Inspiration from 50 masters” er den et katalog over sublime, sære, stilskabende eller bare smukke typografiske løsninger. Bogen er IKKE et grundkursus i typografi; de to redaktører kalder den for en “dessert” man kan nyde, når man har kæmpet sig gennem hovedretten og allerede har en vis erfaring med at typografere eller bruge skrift.

I bogens syv tema-afsnit præsenteres den enkelte løsning, ledsaget af en kort tekst, der forklarer baggrunden og sætter ord på de visuelle virkemidler, der er anvendt.

Eksemplerne dækker typografi i bred forstand. Fx ses både et bogomslag inspireret af collageteknik, en skrift designet og bygget i moderne stålrør og en magasinforside, hvor tallet 40 er formet af en tegnetrekant og en halv grammofonplade. Og ja, det sidste er et af de ældre eksempler (fra 1941) i bogen.

For selvfølgelig kan vi stadig lære af de gamle mestre fra det 20. århundrede. Men nutidige designere som Alexander Vasins plakat for en konference i Moskva 2015 og Rizon Pareins trompe l’oeil-typografi for Kanye West (fra 2014) supplerer på glimrende vis ikoner som El Lissitzky (1890–1941), Cassandre (1901–68) og Saul Bass (1920–96).

“The typography idea book” er en delikat lille sag, som det næsten er umuligt ikke at blive inspireret af. Via de letlæste tekster bliver man klogere på historien og teknikkerne. Kun savner jeg gode eksempler fra de digitale platforme (men måske findes de ikke?) samt biografiske oplysninger om de 50 bogstavkunstnere. En ordbog over de mest almindelige begreber er ganske nyttig, men det er på grund af inspirationsværdien, man skal købe denne bog.