Hjem » Blog » Den russiske forbindelse

Den russiske forbindelse

Flere af Rodchenkos fotografier blev taget for at blive brugt i grafiske designløsninger. Her en reklame, der opfordrer til at købe bøger. Foto: PR

 

Sorø Kunstmuseum fejrer 100-året for den russiske revolution med stjålne plakater og eksperimenterende fotografier

Fra Kunstavisen nr. 9, 2017

At det netop er på Sorø Kunstmuseum, fejringen finder sted, er ikke tilfældigt. Museet har i forvejen en fin samling af russisk malerkunst fra perioden 1870–1930 og Danmarks største samling af russiske ikoner, de ældste fra omkring år 1500.

Den aktuelle udstilling er todelt. Første del omfatter russiske plakater fra årene omkring revolutionen i 1917 – indsamlet og hjembragt til Danmark af soraner, jurist og politiker Hermod Lannung (1895–1996), der opholdt sig i Rusland i flere omgange fra midten af 1917.

Nogle af plakaterne fik han foræret, andre købte han, men “nogle af de mest interessante har jeg stjålet ‘ærligt og redeligt’ en mørk vinteraften”, som han selv formulerer det. Det forenklede, konstruktivistiske formsprog, man ofte forbinder med russisk plakatkunst, er endnu ikke helt slået igennem, men i flere af eksemplerne fornemmer man tendensen.

Revolutionerende fotografi
Udstillingens anden del viser 70 sort-hvide fotografier af Aleksandr Rodchenko (1891–1956). Han regnes for en af grundlæggerne af den russiske konstruktivisme, men forlod maleriet i begyndelsen af 1920erne for at koncentrere sig om grafisk design og fotomontage, begge dele i den nye tids tjeneste.

Fotografierne er fra 1920–30erne og inddelt i temaer som fx “Sport”, “Portrætter” og “Eksperimenter og vinkler”. Især sidstnævnte viser det banebrydende i Rodchenkos billeder – de er ofte taget fra overraskende vinkler, så man ikke med det samme genkender motivet. Det, der umiddelbart fremstår som en horisontlinje, kan fx være toppen af et hus, fotograferet nedefra i ekstremt frøperspektiv.

Andre motiver fotograferet højt oppefra. Dette nedadhældende perspektiv er gået over i fotografihistorien som “Rodchenko-perspektivet”. Flere billeder fremstår abstrakte, selv om de afbilder fodgængere langs en husmur, en demonstration på en gårdsplads eller en kvinde ved et morgenbord.

Foto i grafikkens tjeneste
I to montrer vises reproduktioner af plakater, bøger og annoncer, som Rodchenko designede i 1920erne. Her ses, hvordan flere af de udstillede fotografier eller udsnit af dem er anvendt i de grafiske løsninger. Det fremgår ikke, hvor mange billeder dette er tilfældet for, så man griber sig i at gætte på, hvordan nogle af de øvrige fotografier kunne være omsat til fx plakater.

En overskueligt og fint disponeret udstilling, især seværdig for præsentationen af fotografen Rodchenko. Til udstillingen er udgivet et 96 siders katalog med fine baggrundsartikler om både Lannungs plakat-rov i Petrograd, en god introduktion til Rodchenko som grafisk designer samt analyser af seks af de udstillede fotografier.

Revolutionens billeder
Sorø Kunstmuseum
Storgade 9, Sorø
23. september – 14. januar 2018
sorokunstmuseum.dk

 

Aleksandr Rodchenkos overraskende synsvinkler var nyskabende og revolutionerende for fotografiet. Her “Brandtrappe med person”, 1925. Foto: Rodchenko og Stepanova Archive

 

Et næsten ikonisk foto – som leder tankerne hen på den berømte trappescene i Eisensteins film “Panserkrydseren Potemkin”. Her er kvinden med barn dog på vej op ad trappen i god ro og orden. Foto: Rodchenko og Stepanova Archive

 

Dmitrij Moors plakat fra 1920, “Til Kaukasus Folk” bygger på en heroisk tradition og viser en rødgardist, røde faner og storslåede bjergkæder. Foto: Pernille Klemp/Danmarks Designmuseum

 

Også Rusland havde sin version af “We Want YOU”-plakaten – her med teksten “Hvad har du gjort for luftvåbnet?”. Anonym kunstner, 1923-25. Fra Hermod Lannungs plakatsamling. Foto: Pernille Klemp/Danmarks Designmuseum