567 år med trykte typer

Bog: The Visual History of Type
Redaktør: Paul McNeil
Forlag: Laurence King Publishing, London
(672 sider, 60£ / ca. 520 kr.)

Anmelder: Lars Pryds, grafisk designer MD

Fra Journalisten nr. 11, 2017

Der er i mere end én forstand tungtvejende argumenter for at investere i denne bog om typografiens historie: Dels vejer den en bagatel af 3,5 kg, dels er dens 672 sider tæt pakket med 350 illustrationer og en omfattende gennemgang af de vigtigste trin i typografiens udvikling gennem de seneste knap 600 år.

Bogen er stramt kronologisk opbygget og inddelt i syv kapitler, der (for overskuelighedens skyld, for udviklingen kender jo ikke til århundredskifter) begynder ved årstallene 1450, 1650, 1800, 1900, 1950, 1980 og 2000. De første kapitler fylder mindst men dækker længere perioder, mens udviklingen specielt i det tyvende århundrede er gået rigtig hurtigt.

Hvert kapitel indledes med en beskrivelse af den politiske, teknologiske og historiske situation i perioden – faktorer, som var med til at præge udformningen af de skrifter, der udvikledes netop på dén tid, fra Gutenbergs opfindelse af de løse typer i 1450erne over den første dampdrevne trykpresse i 1814 til de nye muligheder i OpenType-formatet i 1990erne.

Hver enkelt skrift præsenteres med en (knivskarp) gengivelse af de oprindelige skriftprøveark, der blev udgivet i forbindelse med lanceringen. Derudover ledsages hver skrift af en kortfattet tekst, der fortæller om designeren eller om hvordan skriften blev til. Her er gode historier imellem, også af den mere kuriøse slags – fx om Herman Zapf, der i 1950erne blev inspireret til den nyskabende skrift Optima på en kirkegård i Italien, men måtte tegne på en pengeseddel, da han havde glemt skitseblokken.

Selv i en bog med denne imponerende tyngde har det været nødvendigt med fravalg. Den mest markante begrænsning er bogens fokus på sprogområder, der benytter det latinske alfabet – dvs især Europa og USA. Arabiske eller kinesiske skrifttegn behandles slet ikke, ligesom man kigger forgæves efter alternative skrifter som dingbats eller picture fonts. Måske et udtryk for, at det vigtigste middel til at kommunikere på skrift i vores del af verden er et alfabet, der fundamentalt og strukturelt ikke har ændret sig i århundreder – men blot antaget et utal af forskellige former.

Bogens størrelse og dens smukke finish gør den til en oplagt julegave til selv perifert skriftinteresserede. Hvis man er immun overfor coffee-table-book-snobberiet og hellere vil vide noget om skriftens historie, går man heller ikke forgæves. The Visual History of Type er oplagt både som selvstudie, som pensum på ethvert typografikursus og, via et omfattende stikordsregister, som gedigent opslagsværk.

Tak for i år – og på gensyn i 2018

Den traditionelle hjemmeside er død, hørte jeg en såkaldt SoMe-ekspert sige i et foredrag i året, der gik. Jeg holder dog fast i pryds.com lidt endnu, som en slags visitkort, hvor du altid kan se, hvad jeg involverer mig i mht. udstillinger, bøger, magasiner og skriverier. Hjemmesidens afløser er, ifølge eksperten, de sociale medier, men man kan altså hurtigt blive træt af at scrolle ned gennem en million ligegyldigheder for at finde det gedigne, bearbejdede indhold, som også er der.

De fire halvfede kursiver herover kan passende være overskrifter for et kig tilbage på mit 2017 – med blikket rettet fremad mod det kommende år. En nytårshilsen i blog-form, selv om dét vist også er et håbløst forældet medie efterhånden. Med mindre der er tale om Long read – og det er den her vist næsten blevet 🙂 .


 

Lars Pryds er gæsteudstiller hos Bispegårdsgruppen. Bispegarden, Kalundborg, 17. juni – 31. juli 2017. Foto: Lene Lundgaard

 

Udstillinger
2017 bød på inspirerende gruppeudstillinger i Valby, Helligåndshuset, Nordhavn, Lissabon og Kalundborg – samt separat hos Galleri Art for Future i maj måned, med resultaterne af fjorten dages effektivt arbejdsophold i Kunstnerboligen Art 56 i Hvide Sande og udgivelsen af det lille udstillingskatalog Fail Until You Don’t.

Fra udstillingen i Colorida Art Gallery i Lissabon: “Det svenske E” på bagvæggen og tre gange 50 x 50 cm på væggen til højre.

Februar betød farvel til Kunst2100 (som hverken Lisbeth eller jeg længere kan være medlemmer af, nu vi er flyttet fra postnummer 2100 til 4990) men goddag til K2 Københavnske Kunstnere, som jeg i 2018 glæder mig til at udstille med både i Tyskland i marts og i Rønne på Bornholm til maj.

I kalenderen for 2018 er også separatudstillinger i mit nye ‘hood’ – dels i det utroligt hyggelige Sakskøbing Bibliotek, dels lidt uden for Stege hos Galleri Ewald, som ligger tæt på “Camønoen” – den berømte 175 km lange vandringsrute på Møn. Derudover håber jeg at blive endeligt godkendt som gæst ved årets sommerudstilling på Masnedø Fortet, en skøn underjordisk labyrint ved Vordingborg.

Se den foreløbige udstillingsplan for 2018 på pryds.com/tour18. Abonnerer du på vores nyhedsbrev, bliver du naturligvis inviteret til samtlige ferniseringer.


DL magasinet, Journalen, Quarterly Analytics – tre magasiner med meget forskelligt indhold, og derfor væsensforskelligt udseende.

 

Magasindesign – og avisditto
Det gode samarbejde med DL magasinet og Quarterly Analytics fortsatte i 2017 – og en ny aftale med Sygehus Lillebælt om layout af medarbejderbladet JOURNALEN gik i gang i begyndelsen af året. Med forskudte udgivelsesfrekvenser er det muligt at lægge produktionerne, så de ikke lapper ind over hinanden. Jeg glæder mig til fortsat, i samarbejde med professionelt arbejdende redaktioner, at formidle nyt fagligt indhold på højt niveau til engagerede læsere – og forhåbentlig give den visuelle del af journalistikken et lille twist.


Lidt i samme boldgade: Jyllands-Posten, min arbejdsplads på fuld tid fra 1996 til 2004, havde i juni brug for en tegnestuevikar, og pludselig sad jeg blandt tidligere (og nye) kolleger. Jeg har nu, med stor glæde, det seneste halve år på freelance-basis lavet nyhedsgrafik, landkort, fotocollager og forsideillustrationer, og mindst et par måneder ind i det nye år kan du stadig risikere at se min byline i go’e gamle JP.


Bøger
I årets løb havde jeg fingrene i en god stak bøger og bogomslag, bl.a. dem herover. Bettina Andersen, Anita Grün og Carsten Steno var blandt de forfattere, som henvendte sig direkte – og derudover hjalp jeg Forlaget Bostrup med en håndfuld omslag og med ombrydningen af en enkelt bog – den debatskabende Er dit modersmål okay? – Tak til jer alle for gode opgaver med gode bøger.

I 2018 har Forlaget på Tredje spændende bøger på vej – vi er allerede godt i gang med Lita Rosing-Schows Strikkede strømper fra Verdens Tag, ligesom vi er involveret i forarbejdet til det fjerde bind i serien om Tekstilkunst i Danmark. Lisbeth var optaget i bind 2 og 3 samt med i redaktionen af bind 2 (som jeg havde fornøjelsen at designe siderne i), så det bliver et glædeligt gensyn!

Lisbeths antikvariat TEX-antik har i vores nye omgivelser fået mange nye hyldemeter, herligt. Og så er vi fortsat fast inventar på AOH – Alt om Håndarbejde-messen. Kom og mød os bag bugnende bogkurve i Rødovrehallen den 2.-4. februar. Følg med på tex-antik.dk hvor vi annoncerer de øvrige arrangementer, vi har planer om at deltage i.


Skriverier
Bøger er også udgangspunktet for det sidste punkt i denne oversigt. En god aftale med fagbladet Journalisten giver mig lejlighed til at skrive om nogle af de smukkeste bøger der udkommer – nemlig dem om typografi og grafisk design. Det er en sand fornøjelse bare at læse disse bøger (ikke mindst, fordi emnet i sig selv lægger op til grafisk ekstravaganza), men når man skal anmelde dem, skærpes iagttagelsen.

Bøger anmelder jeg også for Kunstavisen – men især udstillinger: I 2017 blev det til skarpe linjer fra bl.a. Sorø Kunstmuseum, Sydhavn Station, Papirøen, Den Frie, Louisiana, Galleri Heike Arndt og Clausens Kunsthandel. Og heldigvis er der basis for mange nye udstillingsoplevelser i 2018.


… plus det løse
Og så er der alle de andre: Mindre opgaver, sjove udstillingsprojekter, typografi-undervisning og gode møder med gode mennesker – alt for mange til at kunne nævne her. Og ikke mindst det store projekt: flytning af tegnestue, atelier, antikvariat og privatbolig fra Østerbro til Sakskøbing, hvor vi har fundet os godt til rette midt i skoven.

Vi sagde ja til at leje Krenkerup Gods’ tidligere skovriderbolig den 17. marts. Nøjagtig en uge senere var det Elton Johns 70 års fødselsdag, og vanen tro var hans klassikere i højttalerne. Helt symbolsk, næsten profetisk, for vores beslutning lød disse strofer i Skyline Pigeon fra hans debutalbum:

Let me wake up in the morning
To the smell of new mown hay
To laugh and cry, to live and die
In the brightness of my day

I want to hear the pealing bells
Of distant churches sing
But most of all please free me from
This aching metal ring
And open out this cage towards the sun

Solen har vi oplevet i rigt mål henover sommeren – og såmænd også duften af nyslået hø og lyden af kirkeklokker i det fjerne. Selv her i de mørke vinterdage er det slet ikke værst at bo midt i det frodige Lolland, hvor min fars familie faktisk stammer fra.

Tak fordi I fulgte med – og på gensyn i 2018!
KH Lars

 

Måske ses vi til Kvindestemmer den 3. marts? Jeg har designet invitationen igen i år – i øvrigt for niende gang i træk.

Vævefortællinger og Decemberkunst

Vi nærmer os december, men inden alt går op i nisser og julepynt har vi fornøjelsen at invitere til hhv. foredrag og udstilling:

Vævefortællinger
I foredraget “Vævefortællinger – Portrætter fra dansk vævehistorie” fortæller Lisbeth om en lang række af dansk vævehistories store personligheder, fra Astrid Valborg Holm og Asger Jorn til Grete Balle og Grethe Wittrock og trækker linjer til dansk tekstil i et bredere perspektiv i dag.

Det foregår 7. december kl. 19–21 på Slemminge Skole, Engestoftevej 112, Sakskøbing. Prisen for foredrag, infoark, kaffe og kage er 60 kr. Der betales ved ankomst og der er ingen tilmelding – du kommer bare. Arrangør er Lollands Væveforening.
Se mere på lollandsvaeveforening.dk

Decemberkunst
På udstillingen “Decemberkunst” viser Galleri Art for Future’s faste kunstnere værker i mange genrer og formater – så julegaveindkøbene kan klares her. Lars deltager med en serie helt nye grafiske arbejder, der ikke tidligere har været udstillet.

Velkommen til fernisering lørdag 2. december kl. 14–16
i Galleri Art for Future, Vigerslevvej 142, Valby.

OBS: Desværre kan vi ikke være til stede ved ferniseringen, men kig alligevel forbi til gløgg og æbleskiver – og juletræet, der er pyntet af galleriets kunstnere!

Se mere på Art for Futures nyligt redesignede hjemmeside: art-for-future.com
Udstillingen varer til og med den 4. januar 2018. Galleriet har åbent onsdag og torsdag kl. 13–17 eller efter aftale. Lukket mellem jul og nytår.

Mange hilsner fra
Lisbeth Tolstrup og Lars Pryds