Suveræn i sort-hvid


Selfpoptrait: Når man ser sig selv lidt fra oven ser virkeligheden anderledes ud. Her er Bjarne Agerbos selvportræt udført i linoleumssnit.

At verden set og gengivet i sort-hvid ikke behøver at være unuanceret, slås fast på den bedste galleriudstilling jeg har set i år – og måske også sidste år. Bjarne Agerbo, erfaren grafiker og internationalt anerkendt udstiller med en fortid som underviser og forstander på Kunsthøjskolen i Holbæk, står bag de suveræne grafiske blade. 

Af Lars Pryds | Fra kunstavisen.dk

Ikke mange gallerier tør vise en udstilling udelukkende med sort/hvid grafik. Galerie Pi i København tør – og har gjort det mindst én gang årligt i 13 år. I øjeblikket vises Bjarne Agerbos “Take good care of this clean white wall”, en smuk, stram ophængning af 54 små underfundige, absurde og livsbekræftende ætsninger og – som noget helt nyt fra den garvede grafiker – linoleumstryk.

Agerbos univers er ganske hverdagsagtige situationer. Hvert billede indeholder tekst – sætninger eller enkeltord – som enten er overraskende selvfølgeligheder eller vender meningen helt på hovedet. Ordene er værkernes titler – “Far away” står der fx ved en pil, som peger mod et punkt på en ujævn horisontlinie. Nå ja, det er jo lige dér, “langt væk” er – på dét punkt i horisonten.

At der er alvor bag det umiddelbart vrøvlede og absurde, fremgår af flere motiver. “Fold Your Own Mosque” er en moské som byggesæt – teksten fortsætter på billedet: “…Build as Many as You Like (Anywhere You Like)”. I “Library” står Biblen og Koranen ved siden af en bog med titlen “Spirit” – men er det Will Eisners tegneseriehelt eller (endnu) en bog om åndelige teorier vi har med at gøre?

Man smågriner konstant udstillingen igennem. “Ham er jeg rigtig glad for”, siger galleriejer Merete Hertz, der har haft Agerbo ‘i stald’ siden galleriets start. Det er til at forstå, for glad, det er lige nøjagtig hvad man bliver af denne udstilling. Den vises til 31. januar, men Agerbos grafik kan ses i galleriet også derefter.

Udstillingens titel “Take good care of this clean white wall” er skrevet med en beskidt (sort, naturligvis) skrift på væggen – endnu en lille absurd finte: Det lykkedes ikke, alligevel, at passe på den hvide væg. Eller gjorde det?

Udstillingen er galleriets næstsidste på adressen. Til marts flytter Galerie Pi til større lokaler – og større synlighed – i Københavns indre by.

Til 31. januar 2010.
Bjarne Agerbo:

“Take good care of this clean white wall”
Galleri Pi
Dag Hammerskjölds Allé 33
DK-2100 København Ø
T: 3543 8284
E: info@galeriepi.dk
W: www.galeriepi.dk


DNA: Så enkelt forklarer Bjarne Agerbo mysteriet bag det menneskelige DNA i en stregætsning.

Note
Dette var det allerførste indlæg, jeg skrev til Kunstavisen. Det nåede lige akkurat ikke med i den trykte udgave, men blev i stedet bragt på Kunstavisens hjemmeside samt på min egen blog.