Forsigtige første skridt


Vandkander og natpotter venter på stribe mens hotellet er lukket for sæsonen. Fra Stefan Sulzers film “White Silence”, 2011, der kan ses på Gl. Strand. Foto: Stefan Sulzer.

Hvor går man hen, når man går ud? Udstillingen EXTRACT forsøger at give et svar ved at vise værker af unge kunstnere.

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen.dk

Kunstforeningen Gl. Strand viser indtil 22. januar syv kunstnere, der har afsluttet deres akademiuddannelser i hhv. Danmark, England og Tyskland indenfor det seneste år. Gl. Strand kalder med et pompøst ordvalg udstillingen for “et koncentrat af en kunstnerårgangs ideer, genrer og tendenser”.

En af kunstnerne, tyske Sandra Havlicek, ser sin egen deltagelse mere realistisk som et “personligt springbrædt ud i virkeligheden”.

Udstillingens mest helstøbte bidrag er schweiziske Stefan Sulzers video “White Silence” om et afsides kunstnerhotel, der er lukket ni måneder om året på grund af vejret. Sulzer har besøgt stedet med sit kamera (og en helikopter) netop i perioden, hvor stedet ligger i dvale. En fin visuel fortælling med hvidklædt natur på én skærm og stilfærdige panoreringer inde i de forladte rum på en anden.

Pap og papir
Danske Ea Borres bevægelige skulpturer er bygget af pap, Mecano og elektromotorer. Borre er også orgelbygger og har monteret piber og blæsebælge på skulpturerne, så der kommer sjove lyde ud af bevægelserne. Da vi besøgte udstillingen, havde to af tre skulpturer tilsyneladende opgivet ævred og stod helt stille, og selv om der på et lille skilt tages forbehold for slitage og materialernes skrøbelighed, var det en lidt flad fornemmelse.

Øvrige udstillere er Mads Thomsen og Meri Sidsel Gustafsson fra Danmark, Soheila Sokhanvari (Iran/England), samt de to tyske kunstnere Naneci Yurgadül og Sandra Havlicek. Sidstnævnte blev ved udstillingens åbning tildelt, EXTRACT-prisen, efter at være valgt af en international jury. Havlicek honoreres med 50.000 kr.

Ved udstillingens afslutning annonceres vinderen af publikumsprisen. Besøgende på udstillingen har kunnet stemme på deres favorit blandt de syv. Vinderen præmieres med en solo-udstilling i Gl. Strand.

EXTRACT er en ny årligt tilbagevendende begivenhed, og som helhed er udstillingen en fin mulighed for at se, i hvilke – forskellige – retninger den nye generation af kunstnere pejler, når de tager de første skridt ud i den usikre tilværelse efter akademitiden.

EXTRACT 2011
Kunstforeningen Gl Strand
Gl. Strand 48
København K
www.glstrand.dk
Åben: Tirsdag-søndag 11-17
Onsdag-torsdag 11-20
Til 22. januar


Elektromotorer, orgelpiber og blæsebælg resulterer i underlige lyde og bevægelser i Ea Borres sjove skulpturer, bygget i pap og Mecano. Kan ses på Gl. Strand. Foto: Ea Borre.