Ud af det grå

Fine og meget forskellige rumænske værker kan ses på Arken.

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen nr. 6, 2013.

Fælles for de ni rumænske kunstnere på udstillingen Hotspot Cluj er deres tilhør til kunstnerværkstedet Fabrica de Pensule i byen Cluj-Napoca, men udtrykkene spænder fra maleri og skulptur over fotomanipulerede print til videoinstallationer – samt et bord med tre tegnebøger, der åbnes og lukkes helt automatisk.

Fælles er også, at de forholder sig til den rumænske historie, hvor mange års undertrykkende regime afsluttedes med Nicolae Ceauşescus henrettelse i 1989. Eller rettere: de forholder sig til den virkelighed, der fulgte efter – en virkelighed, hvor betongrå kommunisme langsomt afløses af en tilnærmelse til vestlig levevis.

Dette skifte, der langt fra er fuldført, skildres i flere af malerierne, fx i Şerban Savus let støvede øjebliksbillede “Park” fra 2012, hvor der på den tørre jord er marked under træer, der ikke synes at give skygge, eller i “Granini” (2013) fra grænselandet mellem land og by.

Cristi Pogǎcan har omsat et pressefoto fra Al-Jazeera af kidnappede rumænske journalister til et vævet billedtæppe i traditionel rumænsk teknik. Titlen “Bortførelsen fra Seraillet” (2005) henviser til Mozarts populære opera fra 1782. Fortid og nutid mødes, og det uskyldige udtryk får med krigsmotivet en alvorlig dobbelthed. Billedet blev i øvrigt vist på Biennalen i Venedig i 2007.

Tankevækkende er også to store, dystre maleri af Adrian Ghenie, det ene med titlen “Duchamps begravelse” (2009). Her ligger den franske avantgardekunstner på lit de parade som en diktator, mens et videokamera peger ud på beskueren, som var formålet at dokumentere vores sidste, tvungne, farvel til en stor leder.

Stærkest indtryk gjorde næsten – i al sin enkelhed – Rado Cioca’s installation “SLUT (er lige sket)” fra 2012. I et sort rum står en sort granitplade med en inskription, der kan afkodes som “THE END”, og på to modstående vægge vises rulleteksterne fra en film – men også her er bogstaverne opløst til rene hvide former. Identiteten er væk, som var personerne sporløst forsvundet – en reel frygt under Ceauşescus regime. Rulletekster følger normalt efter en god og rar oplevelse i biografmørket – her bliver overgangen til virkeligheden anderledes brutal.

Og er virkeligheden FOR barsk – så protester mod dig selv. Det gør en skeløjet voksdukke fra bunden af en affaldscontainer i Ciprian Mureşans video fra 2011, og i den anden ende af udstillingen er ophængt en stor tavle, hvorpå publikum kan skrive, hvorfor de protesterer. Der er stadig både plads på tavlen og kridt at skrive med, så tag trygt en tur til Arken og deltag – og få et givende kig ind i et rumænsk kunstmiljø, vi nok skal høre mere til.

Til 10. november 2013.
Hotspot Cluj – ny rumænsk kunst
Arken Museum for Moderne Kunst
Skovvej 100, Ishøj
arken.dk
Åbent: Tirsdag-søndag 10-17, onsdag 10-21

Radu Cioca har fjernet al aflæselighed i den stærke installation med bl.a. rulletekster fra en film, hvor de medvirkende forsvandt. Foto: PR
Radu Cioca har fjernet al aflæselighed i den stærke installation med bl.a. rulletekster fra en film, hvor de medvirkende forsvandt. Foto: PR
Bercea_La_Belle_Epoque
Marius Bercea benytter fotos fra familiealbummet som udgangspunkt for kraftfulde malerier fra kanten af swimmingpoolen, her “La Belle Époque” fra 2012. Foto: PR
Dukken i Ciprian Mureşans video “I’m Protesting Against Myself” fra 2011 giver udtryk for det ideologiske vakuum i Rumænien efter kommunismens fald – hvad er der tilbage at protestere imod, andet end sig selv? Foto: PR
Dukken i Ciprian Mureşans video “I’m Protesting Against Myself” fra 2011 giver udtryk for det ideologiske vakuum i Rumænien efter kommunismens fald – hvad er der tilbage at protestere imod, andet end sig selv? Foto: PR