Hjem » Blog » En kunstnergruppe vender hjem

En kunstnergruppe vender hjem

Susanne Helwegs kunstnerbog med titlen “On the Road” er en visuel rejsebeskrivelse, man gerne må bladre i. Det er vigtigt at kunne røre ved tingene, siger kunstneren. Foto: Lars Pryds

 

Udstillingen “Nøglen under måtten” er en sanselig rejse på og i papir.

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen nr. 4/2018

Kunstnere har altid søgt ud. Ud til fremmede lande og ukendte steder – for at finde nye muligheder, nye venner eller ny inspiration til det kunstneriske arbejde. I dag medbringer også kunstnere formentlig en mobiltelefon med kamera til at fastholde indtrykkene. Men et teknologisk vidunder i lommestørrelse kan næppe erstatte den følsomme registrering med blyant, tusch eller farvekridt i en god, gammeldags skitsebog – sagt lidt kliché-agtigt har man først rigtigt set et motiv, når man har tegnet det.

“Rejsen” er temaet for kunstnergruppen X=X’s udstilling i Skovhuset, og “papir” er dogmet – alle værker i udstillingen er skabt på eller af papir. Det er der kommet en alsidig og ganske seværdig udstilling ud af.

Kunstnerbøger og objekter
Enkelte af kunstnerne har taget udgangspunkt direkte i det intime skitsebogsformat. Susanne Helwegs kunstnerbøger er taktile, grafiske fortællinger, man kan bladre i, mens Åse Højers serie “Visdommens Logbog” er smukke, hemmelighedsfulde bogskulpturer, der dufter af tjære og fremmede lande. Begge viser også fine ting inden for andre medier som akvarel, collage og grafik.

Gitte Harslevs rejse er i denne omgang gået til Venedig. Hendes skulpturer ligner ved første øjekast afstøbninger af de frønnede pæle i kanalerne, men er i virkeligheden objekter i håndlavet papir. Hun viser også værket “Museumsø” – en kvadratmeter indsamlet inspiration i form af aviser, billetter, postkort og andre (papir)ting, som tegner et billede af en tingfinderkunstner på rejse.

Fortællinger på papir
Blandt de øvrige værker på udstillingen er Henrik Bøeghs fint sansede fotografier af strukturer i bl.a. Peru, Myanmar og Mexico; Jean-Marc Lafons skyformationer og små fine rejsenotater i olie samt Ebbe Laurs Sørensens moderne udgave af et orientalsk tæppe som symbol på et menneskes livsbane. Søren Knudtzons stenalderinstallation har vel sneget sig med inden for udstillingens dogme i kraft af, at den her dokumenteres med fotos – på papir. Han viser dog også et stort maleri på papir med motiv fra Sinai, i dialog med en video optaget med håndholdt iPad.

Der er mange måder at udnytte papirets muligheder på, og med “rejsen” som ramme er der masser af historier at dykke ned i for den besøgende. Som altid ved gruppeudstillinger kan det være svært at overskue sammenhængen, men udstillingen er nænsomt ophængt og fornemt disponeret. Måske fordi gruppen kender huset godt (det er tredje gang, X=X udstiller her siden 1984) og er glade for at vende hjem – til nøglen under måtten.

10. marts – 29. april 2018
X=X Nøglen under måtten

Skovhuset ved Søndersø
Ballerupvej 60
3500 Værløse
www.skovhus-kunst.dk

 

Gitte Harslevs “Museumsø” er med sin ophobning af metro-billetter, boardingpas og brochurer en dokumentation af indsamlede oplevelser på rejsen. Digitale billeder og diverse, 95 x 95 cm. Foto: Lars Pryds

 

Åse Højers serie af bogskulpturer med fællestitlen “Visdommens Logbog” vækker længsler mod fjerne horisonter og oplevelser i det ukendte. Foto: Lars Pryds

 

Henrik Bøegh har rejst over næsten hele verden med sit kamera. Her har han fotograferet stoflige overflader i en forladt jernmine i Andalusien. “Puertas III”, pigmentprint på papir. Foto: Henrik Bøegh