Hjem » Blog » “We need more fonts”

“We need more fonts”

Magasin: TYPE
Redaktør: Roger Black
Udgiver: TYPE magazine
(100 sider, årsabonnement $59 for fire numre)

Anmelder: Lars Pryds, grafisk designer MD

Fra Journalisten.dk, juni 2018

I en tid, hvor de trykte medier er i frit fald, er det forfriskende at se nye initiativer blive søsat. TYPE er et sådant – en lækker sag om typografi og skrift, trykt på godt, glittet papir lidt under A4-format. Nr. 1 udkom som et gratis introduktionsnummer i efteråret 2017, nr. 2 er udsendt til betalende abonnenter i begyndelsen af juni.

Den første forside, et close-up af et S i bly (Caslon Antique Shaded), kunne få en til at opfatte TYPE som gammeldags og tilbageskuende. Men indholdet dækker også de nyeste skriftteknologier, fx de såkaldte variable fonte, hvis muligheder forklares, så man kan forstå dem.

I en artikel kommer vi bag om Microsofts arbejde med skrift – bl.a. med teknologier til at hjælpe folk med læsevanskeligheder. “We need more fonts” er en af konklusionerne – selv om Bill Gates oprindelig syntes, at fire skrifter var rigeligt. “The Story of YATRA” handler om skrift med indiske bogstavformer – et signal om, at TYPE også kigger mod dele af verden, der ikke benytter vores latinske alfabet.

Der er i det hele taget en stor bredde i artiklerne: En fortæller om Cipe Pineles – en kvindelig designer, der brød konventionerne i midten af det 20. århundrede; “Sleight of Hand” præsenterer 13 kalligrafer fra hele verden; og seks art directors fra Rolling Stone viser eksperimenterende forsidetypografi i det legendariske magasin.

Indimellem er der portrætter af designere, illustratorer m.fl. Dermed lever magasinet op til redaktørens målsætning i debut-nummeret: at TYPE skal have “fokus på menneskene bag bogstavformerne”, og magasinet henvender sig således også til andre end de allermest nørdede skriftentusiaster.

Vekselvirkningen mellem stort og småt gør læsningen til en levende, men også lidt urolig oplevelse – understreget af et flydende design, hvor skrifttyper og -formater skifter fra artikel til artikel. Men variation er jo en dyd i magasinbranchen, og så kan man se mange forskellige skriftsnit i aktion.

TYPEs hjemmeside typemag.org blandes indhold fra det trykte magasin med aktuelt nyt fra typografiens verden – enkelt og elegant præsenteret.

Redaktør Roger Black er et navn i avis- og magasinbranchen, med en fortid på bl.a. Los Angeles Times, Rolling Stone og Bloomberg. Han var med til at redesigne Jyllands-Posten i begyndelsen af 00’erne og er medstifter af Font Bureau, et af verdens mest veletablerede skriftfirmaer. Gennem årene har han opbygget et stort netværk og har derfor fingeren på den typografiske puls, hvilket lover godt for de kommende numre.

.

 


Note: Det er altid en fornøjelse at skrive anmeldelser til Journalisten. Både fordi jeg har et rigtig godt samarbejde med redaktøren, men også fordi jeg helst skriver ud fra en begejstring over bøger, film, magasiner eller andet, der har at gøre med typografi – dét lille, kæmpestore hjørne af grafisk design-sfæren, som jeg holder allermest af. Selve skriveprocessen er medvirkende til en større forståelse af det aktuelle emne, og bl.a. derfor er teksten, som hver gang skal ramme ca. 2.500 anslag, igennem mange redigeringsfaser og korrekturgange. Her er manuskriptet til ovenstående anmeldelse i én af faserne – før det blev sendt til redaktionen. //Lars