Hjem » Blog » Suset i sukkerfabrikken

Suset i sukkerfabrikken

De pågående rum i Saxkjøbing Sukkerfabrik er indrettet med skillevægge, der giver kunsten ro. Her en installation af Tina Maria Nielsen. I baggrunden værker af Hans Chr. Rylander og Ellen Hyllemose. Foto: Lars Pryds

.

Lys over Lolland præsenterer for 18. gang et flot event-program og en udstilling med lokal og international billedkunst

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen.dk 19. august, 2018

Vi skal bruge: En nedlagt sukkerfabrik, en kunstnersammenslutning, fire gæster fra udlandet, et dusin lokale kunstnere og en stak rå østenfinérplader. Derudover: en domkirke til filmfremvisning, en balletforestilling, en hestestald på en herregård – samt nogle gode musikere. Skidegodt, vi har en plan, og vi afvikler det hele over ti hektiske dage. I Sakskøbing og omegn.

Sådan kunne oplægget have lydt ved starten for 20 år siden. Siden da er kunst- og kulturfestivalen “Lys over Lolland” blevet en institution på Sydhavsøerne. Med udgangspunkt i en udstilling, der i koncept og sammensætning varierer fra år til år, dokumenteres endnu en gang, at der både er energi og kvalitet i det såkaldte “udkantsdanmark”.

Udstillingen vises for fjerde år i træk i Saxkjøbing Sukkerfabrik og har overskriften “Momentum”. Den største del udgøres af 19 kunstnere fra Decembristerne, der i år kan fejre 75 års jubilæum som kunstnersammenslutning. Trods de mange udtryk fremstår denne del som en homogen størrelse, måske fordi de er placeret i sammenhæng på underetagen, hvor det er muligt at skabe regulære udstillingsrum.

Decembristerne deler etagen med et større caféområde samt glaskunst fremstillet efter forlæg af ti kunstnere på Per Steen Hebsgaards værksted i Præstø.

International deltagelse
I et sidegalleri udstiller den svenske maler Johan Patricny, der forud for sin formelle akademiuddannelse i et halvt år var assistent hos sidste års hovednavn på Lys over Lolland, Odd Nerdrum. Spanske Iván Prieto Diéguez’ særegne skulpturer er placeret overraskende steder og går i direkte dialog med fabrikkens rustikke vægge, tværdragere og søjler.

Danske Anders Overgaard, med base i New York, viser fotografier i stort format fra “Burning Man”-festivalen i Nevada, hvilket lægger op til en diskussion af, hvornår reportagefotos er kunst, og hvornår de er – reportagefotos. Billederne vises på en etage helt oppe under taget i et nyopført miljø af finérplader, måske inspireret af moderne messearkitektur – et fint refleksionsrum i udstillingen.

Dansk på mellemetagen
På mellemetagen – reelt to aflange balkonrum – vises værker af 11 kunstnere fra Lolland-Falster i små separatudstillinger af uens størrelse og spændstighed. Parul Modhas stramt ophængte malerier på papir giver plads til ro og fordybelse, mens fx Poul Estings store, sanselige lærreder kunne have fortjent bedre plads. Omvendt får Carsten Krogstrups velkendte malerier af væddeløbshunde god luft omkring de enkelte værker.

De inviterede lokale kunstnere har fået til opgave at skabe nye værker med udgangspunkt i udstillingens titel, “Momentum”, uden at dette dog fremstår som et samlende tema i præsentationen.

Trædrejeren Ole Kold viser smukke fade og skåle, men virker lidt malplaceret i en udstilling med et billedkunstnerisk sigte. Måske kunsthåndværk og/eller design kunne blive et regulært fokuspunkt ved en af de kommende udgaver af Lys over Lolland?

Mosaik eller momentum
De mange enkeltværker i udstillingen udgør en mosaik af udtryk og genrer. Det store sus mærkes stærkest i den åbenhed i ophængningen, der giver ekstra lange, gennemgående kig både på langs og på tværs i den rå fabriks forfaldne, pågående og udfordrende arkitektur.

Hvert sogn har sine trolde, som det hedder i Midsommervisen – og hver landsdel sin store, vigtige kulturelle begivenhed. Lys over Lolland er et af de fineste initiativer i sit område, og lever både i kraft af det omfattende event-program og udstillingen op til sit oprindelige formål, nemlig “at placere Lolland-Falster på det kulturelle Danmarkskort”.

17.-26. august 2018
Lys over Lolland
Saxkjøbing Sukkerfabrik
Nykøbingvej 76, Bygning 46
4990 Sakskøbing
www.lysoverlolland.dk

 

Maleriet “Migratory Birds” (200 x 130 cm) af Allan Axelsen, der udstiller for fjerde gang på “Lys over Lolland”. Foto: Allan Axelsen/PR.

 

Den spanske billedhugger Iván Prieto Diéguez’ skulpturer dukker op de mest uventede steder. Foto: Lars Pryds

 

Carsten Krogstrup har udstillet på samtlige udgaver af “Lys over Lolland” og viser i år en serie store malerier af væddeløbshunde. Foto: Lys over Lolland/PR.

 

Danske Anders Overgaard har som en af de første fået officielt lov til at dokumentere “Burning Man”-festivalen i Nevada-ørkenen i USA. Foto: Anders Overgaard/PR.