Hjem » Blog » Eksperimenterende kunstnerliv

Eksperimenterende kunstnerliv

 

“Stig Brøgger – Now Here” er i mere end én forstand en vægtig bogudgivelse.

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen nr. 5 maj/juni 2019

Bogen er den første samlede monografi om billedkunstneren Stig Brøgger. En tung sag på 320 sider og knap 2 kilo, der kræver et godt bord og god tid – men så kommer man hele vejen rundt om en kunstner, der har markeret sig i dansk og internationalt kunstliv siden 1960erne.

Stig Brøgger (født 1941) læste statskundskab ved Københavns Universitet (1960-67) men er som kunstner selvlært, bortset fra et par år, hvor han frekventerede Eks-skolen (1964-66). Han har været professor ved Kunstakademiet i København (1981-97) og udstillet på bl.a. MoMA i New York og Biennalen i Venedig. Brøgger er i dag som 77-årig stadig aktiv, trods et brud på rygsøjlen i 2010.

“Now Here” er opdelt i syv kapitler. I det første beskriver Mikkel Bogh, direktør for Statens Museum for Kunst, Brøggers udvikling fra tressernes tidlige inspiration i amerikansk popkunst over eksperimenter med foto, collage og massemedier i halvfjerdserne til ekspressive og konkrete malerier i firserne fulgt af nullernes vægmalerier og malerisk-skulpturelle installationer. Der tegnes et billede af en kunstner, der er tro mod sit udgangspunkt i pop, minimalisme og konceptkunst men også konstant søgende i forhold til stilarter og udtryk – og eksperimenterende med mange forskellige teknikker.

Andre (mindre) kapitler går tæt på specifikke temaer eller enkeltværker – fx “Serialitet og forskydning”, hvori kunsthistoriker Anne Ring Petersen grundigt og levende beskriver et hovedværk, “Pamela” (1968-86). De ledsagende illustrationer dokumenterer både de enkelte malerier og den rumlige præsentation i den oprindelige udstilling.

“Now Here” føjer sig smukt ind i rækken af ambitiøse og fysisk overvældende kunstudgivelser fra forlaget Strandberg Publishing – med Aagaard Andersen, Per Kirkeby, Verner Panton og Susanne Ussing som nogle af de øvrige.

Bogens design følger øjeblikkets fremherskende trend for kulturudgivelser – store sider, sat med en variant af den allestedsnærværende skrift Helvetica. De forskudte spalter er muligvis tænkt som en hilsen til Brøggers eksperimenter med format og teknik og fungerer rimeligt i de “almindelige” kapitler. Galt går det dog i “Kronologi”, hvor Brøggers CV brydes op af notehenvisninger og billedreferencer, så man totalt mister overblikket.

Bortset fra det og det besynderlige, at registeret kun henviser til kunstnernavne (og dermed er nærmest uanvendeligt), er “Now Here” et vigtigt dokument i dansk kunst. Og Narayana Press lever igen op til sit ry som dansk kunsts pt. ypperligste bogtrykkeri.

Birgitte Anderberg (red.):
“Stig Brøgger – Now Here”
320 sider, rigt illustreret
Pris: 399,95 kr.
Forlag: Strandberg Publishing

 

Stig Brøgger i Tyskland foran et af værkerne fra hans udstilling Plainthings 1998. Foto. Strandberg Publishing/PR

.

Stig Brøgger: “Pamela”, 1968. Serigrafi, stencilerede bogstaver og tempera på masonit.

.

Stig Brøgger: “Blackrain / Snowwhite”, 1993. Olie på lærred og fotografi. 3 dele a 160 x 240, 240 x 160, 160 x 240 cm. Kunsten Museum of Modern Art Aalborg.