Hjem » Blog » Gedigen grundbog i visuel journalistik

Gedigen grundbog i visuel journalistik

Bog: Visuel journalistik
Forfatter: Ole Munk
Udgiver: Forlaget Ajour
(278 sider, 388 kr.)

Anmelder: Lars Pryds, grafisk designer MD
Fra Journalisten nr. 7, 2018

Stjerner: 5 af 5

Vil du vide noget om visuelle budskaber, infografik, billedretorik, datavisualisering, multimodalitet, skalpellen og haglgeværet, semiotik, maestro-metoden og mikro-/makro-typografi?

Så er Ole Munk nye bog “Visuel Journalistik” et godt sted at søge viden. Den udfylder på fornem vis et hul i den dansksprogede faglitteratur om emnet.

Det har taget Ole Munk over tre år at skrive bogen, og den afspejler erfaringer fra et langt, professionelt virke. Ole Munk har bl.a. været ansat ved Politiken, designkonsulent i Ribergård & Munk, underviser ved DMJX og siden 2014 designchef ved Kristeligt Dagblad. Er man blevet undervist af eller har hørt foredrag med Ole Munk, vil man kunne genkende enkelte pointer og illustrationer – et bevis på, at indholdet er gennemprøvet i praksis.

Bogen er opdelt i fire kapitler. Først beskrives “Det teoretiske fundament” – hvordan vi kommunikerer, opfatter verden omkring os, afkoder tegn osv. Ole Munk belyser sine pointer ved at henvise til teoretikere, psykologer, filosoffer m.fl. og formidler teorierne med velvalgte eksempler og illustrationer fra hele verden.

I “Værktøjskassen” gennemgås elementer, man kan anvende i visuel formidling, fx billeder, illustrationer, grafik og typografi. Del 3 giver tip til arbejdsmetoder som skitseringsteknik, maestro-metoden, farvebrug og moodboards, mens del 4 omtaler “De digitale platforme” forholdsvist kort. De væsentligste tendenser er dog med og understøtter de mere fundamentale kommunikationsteorier i de foregående kapitler.

Ét lille hjertesuk: En bog som denne bør have et stikordsregister. Til gengæld er der en glimrende, kommenteret liste med anbefalet litteratur, og de sidste fire sider opsummerer bogens indhold i 10 gode råd, så den utålmodige visuelle journalist kan starte dér – og siden få lyst til at dykke ned i materien inde i bogen.

Men hvad var lige dét der med skalpellen og haglgeværet? Udtrykket dækker over samspillet mellem ord og billede – hvor sidstnævnte skyder en masse signaler ukontrolleret afsted, mens ord kan bruges som en skalpel til at skære unødvendige betydningslag bort.

“Visuel Journalistik” har potentiale til at blive en uundværlig grundbog på journalistiske og grafiske uddannelser, og det vil være oplagt at supplere den med en mere praktisk orienteret “opgavebog”. Den vil også være en god håndbog for professionelle mediearbejdere, der ønsker at blive bedre rustet til at vurdere, hvornår der (visuelt, forstås) skal skydes med skarpt, og hvornår der skal skæres ind til benet.