Hjem » Blog » Lokalkunst i stjerneform

Lokalkunst i stjerneform

Maleren Søren Nielsen er nyt medlem i Kunst2100. Han er oprindeligt uddannet arkitekt og henter inspiration til sine akrylmalerier i byplaner, strukturer og konstruktioner i arkitekturen. Foto: PR

Stor spændvidde i traditionsrig udstilling, når et halvt hundrede Østerbro-kunstnere viser nye værker i rå omgivelser.

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen nr. 1, 2019

“Kunsten ud til folket” lød en parole i 1970erne – og dengang handlede det bl.a. om at få skabt kunst til overkommelige priser, fx i form af grafiske tryk i små oplag, så også “almindelige” mennesker kunne få råd til at have originalkunst hængende i hjemmet.

I dag skaber mange deres egen kunst selv – der er sågar dem, der som en stående vittighed fortæller, at de “kender en, hvis kusines nabo IKKE maler”, som det hedder i kataloget for kunstnersammenslutningen Kunst2100’s udstilling i Kulturkajen Docken, det tidligere saltlager i Københavns Nordhavn.

Mange nye medlemmer
Helt så udbredt er “gør-det-selv”-kunsten dog nok ikke – men tilsyneladende har den kunstneriske skabertrang godt fat i befolkningen på Københavns Østerbro, hvor medlemmerne i Kunst2100 rekrutteres fra. Ifølge Lene Alfa Rist, sammenslutningens formand siden maj 2018, har medlemstallet netop rundet de 100. Alene det seneste år har omkring 20 nye meldt sig ind.

Da tilhøret til København Ø (postnummer 2100, deraf navnet) er eneste optagelseskrav, afspejler udstillingen hele spektret fra den forsigtige amatør til den professionelle kunstner eller kunsthåndværker. Lidt over halvdelen af medlemmerne deltager i år – der er en klar overvægt af maleri, men også grafik, fotografi, skulptur, keramik og smykker er repræsenteret.

Nye initiativer
Det seneste år har den dynamiske bestyrelse søsat flere nye initiativer som supplement til Docken-udstillingen og det andet tilbagevendende arrangement, Åbne Værksteder, der i år afholdes i sensommeren. Medlemmer af Kunst2100 har udstillet i Edvard Griegs Gades boligforening; der er indledt samarbejde med frisørkæden Zenz’ ni saloner og afholdt kursus i portrætmaling.

Andre tiltag som croquistegning, fællesudflugter, rabatordning ved køb af kunstnerartikler og en fællesudstilling i Helligaandshuset (Kbh. K) i 2020 er på tegnebrædtet.

Så der lægges – og er gennem årene blevet lagt – et stort stykke arbejde i at styrke det kunstneriske miljø i området. For dette arbejde modtog Kunst2100 i 2017 Østerbro Kulturpris, der uddeles af Kultur Østerbro (Københavns Kommune) og Danske Bank. Med prisen fulgte en check på 30.000 kroner.

Kunst2100 i Docken kan ses i weekenden den 16.-17. februar, og åbningstalen holdes af kunstskribent og blogger Connie Boe Boss. Med hele 51 stande – i år opstillet i en ny stjerneformation i den rå udstillingshal – lever Kunst2100 også i år op til 1970ernes parole om at få kunsten ud til folket: Der er noget både for enhver smag og for enhver pengepung.

16.-17. februar 2019
Kunst2100 i Docken
Kulturkajen Docken
Færgehavnsvej 35, Nordhavn
Entré kr. 30,- Børn indtil 12 år gratis.
www.kunst2100.dk

.

Keramikeren Nina Møller Kristensen er en af de få kunsthåndværkere i Kunst2100. Disse to kander viser hendes geometriske formsprog og kontrollerede farvesætning. Foto: PR

.

Svend Juul er “en af de gamle drenge” i Kunst2100. Han maler farverigt abstrakt med inspiration fra rejser, naturindtryk, samtaler, musik og drømme. I Docken viser han også monotypier. Foto: PR

.

Merete Loraine Berg flirter med surrealismen i sine oliemalerier, hvis motiver ofte indeholder æg. Hun er ny i Kunst2100 og udstiller her med gruppen for første gang. Foto: PR