Hjem » Blog » Underjordisk overskud

Underjordisk overskud

Poul Esting fra Stubbekøbing har op til årets sommerudstilling introduceret en stærk grøn, der gå igen i alle ni malerier, han deltager med. Foto: Finn Brasen

 

Tekstile eksperimenter, minimalistiske lydinstallationer, foto-workshop og masser af malerier. Der er både tradition og fornyelse på Masnedøfortets sommerudstilling, der i år afholdes for 23. år i træk.

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen nr. 06/2019

Flere end 50 udstillere fra Danmark, Færøerne, Tyskland og Letland deltager i årets udgave af den traditionsrige sommerudstilling i det særprægede, men velbevarede betonfort fra 1915. Sommerudstilingen er formelt en forening af professionelle billedkunstnere med udgangspunkt i området omkring Masnedø – dvs Sydsjælland, Møn og Lolland-Falster. Alle årene har der dog været gæster fra udlandet – således altså også i år.

Medlemmerne med gæster viser nye værker i fortets stueetage. Flere af malerne har i år arbejdet i kvadratiske formater – blandt dem Poul Esting i en serie på ni malerier i hidsig-grønne farver, Grit Sauerborn med nedtonede, sansede malerier og Finn Andersen med farvestærke fortællinger.

Rumligt og grafisk
Billedhuggerne er i undertal – men man kan dog gå rundt om Jørgen Minors underfundige jernskulpturer eller Susanne Theas installatoriske værker med titler som “Genfødsel” og “The Final Beat”.

Til gengæld er der en del tegning og grafik – blyantstegninger af Helle Witte, klassiske linoleumssnit af Claudio Bannwart, store koldnålsraderinger af Jan Kiowsky og træsnit af Mette Elimar Jensen. Fotografiet udforskes i flere retninger – både traditionelt indrammet, men også som aftryk på beton og aluminium eller fremvist på skærm eller fortets rustikke vægge. Trods disse afstikkere til andre teknikker er stueetagen dog mest en lystvandring i malerier.

Tekstile udtryk
Førstesalen rummer årets nyskabelse: Særudstillingen X-fiber. Her viser 11 indbudte kunstnere eksperimenterende tekstilkunst, fra gedigne billedvævninger af Ulrikka Mokdad, Gina Hedegaard og Anette Blæsbjerg Ørom over finurlig afprøvning af materialer og teknikker til miljøbevidste, aktuelle og humoristiske kommentarer i skulpturer, installationer og objekter af fx Susanne Schmidt-Nielsen, Eva mm Engelhardt og færøske Randi Samsonsen.

Nyt er det også, at samtlige rum i fortet udnyttes – selv de to ofte oversete, sortmalede pansertårne og de lavloftede skytskasematter, hvor der tidligere stod to kanoner og pegede ud over Storstrømmen. Her har lydkunstneren Anders Mathiasen opbygget to installationer, med grammofoner og klassiske strygeinstrumenter.

Traditionen tro afholdes der en festlig suite af koncerter, forfattermøde, artists talk, foto-event samt en tekstil lørdagsmatiné med engagerede oplægsholdere. Se program på Sommerudstillingens hjemmeside, der i anledning af den aktuelle udstilling er blevet redesignet og opdateret med information om Sommerudstillingens historie og fortællingen om det rå, men charmerende forts rolle som kunstens fæstningsanlæg.

Sommerudstillingen Masnedøfort
28/6 – 4/8 2019
Masnedøfort
Fortvej 8, 4760 Vordingborg
Åben Tirsdag-søndag kl. 12-17. Mandag lukket
www.sommerudstillingen.dk

 

Ulrikka Mokdads store billedvævning “Den tabte Verden” måler 160 x 200 cm og fylder fint et af de små mandskabsrum ud på førstesalen, hvor særudstillingen X-fiber vises. Foto: Frantz Henriksen

 

 

Den tyske kunstnerduo, som kalder sig “forschungsgruppe kunst”, eksperimenterer med foto på aluminium og viser en lille serie intense billeder. Foto: forschungsgruppe kunst