Hjem » Blog » Dialog og kvalificeret genbrug

Dialog og kvalificeret genbrug

Sorø Kunstmuseum har ryddet kælderen for skillevægge og skabt en kraftfuld installation af Peter Bonde, der også går i dialog med den faste samling ovenpå.

Af Lars Pryds | Fra Kunstavisen nr. 6, 2021

Ikke et ord om corona – selv om udstillingens titel “Unclaimed Baggage Will Be Destroyed” godt kunne få en til at tænke på rejser, som er blevet aflyst eller pludseligt afbrudt i den seneste tid. Peter Bondes rejser er af den indre slags – og baggagen det tankegods, der “samles op gennem et liv og et kunstnerskab, men som kunstneren ikke nødvendigvis vil kendes ved”. Noget destrueres – andet kan genbruges.

Lad rejsen begynde
Den destruerede baggage kan ikke ses, men allerede i udstillingens første rum er vi på vej ind i Peter Bondes univers: Under et informationsskilt, placeret højt som i en lufthavn, hænger to hvide t-shirts på forvoksede stålbøjler over specialfremstillede “hunde” – den slags, man triller tunge ting på bl.a. i lufthavne. Rejsen kan begynde.

Den fortsætter i den store sal med “Book Paintings” (2012-21) – 70 lærreder, hvor Peter Bonde med sine karakteristiske, brede penselstrøg har overmalet forstørrede print af bogforsider fra eget bibliotek. En slags moderne modifikationer, hvor Bonde modsat Jorn, der malede nye motiver på gamle lærreder, nærmest nulstiller motivet.

Kvalificeret genbrug
“Bleacher (Snowball Prop)” er en del af et værk, Peter Bonde udstillede på Biennalen i Venedig i 1999. Dengang stod værket på gulvet og fungerede som bænk, her er det vippet 90 grader og derved med et snuptag transformeret til en vægskulptur.

Den modsatrettede bevægelse er overgået “Ghost Paintings”, som også er kvalificeret genbrug fra en Venedigbiennale (2019), hvor 32 monumentale malerier på spejlglas dannede væg i en installation af Danh Vo. Her ligger 24 af dem i stram formation på gulvet – de sidste otte stablet i venteposition.

I dialog med fortiden
Ovenpå går Peter Bonde i dialog med museets faste samling. Et korsformet motiv er en hilsen til de korsfærstede Kristus-figurer i middelaldersamlingen. Tre skilte viser vej til et skovområde, “Little Finland”, hvor Peter Bonde har skabt en udsendørs installation – men er samtidig lagt, så de mimer den retning, de tre personer i L.A. Ring-maleriet på væggen kigger i. Andetsteds er et rum nærmest blokeret og fyldt fra gulv til loft med store malerier.

Der er gode oplevelser at køre efter, fra den næsten meditative stemning i den store sal til den dialogbårne ditto oppe i samlingen. Har man mod på en travetur, ligger førnævnte “Little Finland” blot to km fra museet. Som altid udleveres til alle besøgende en lille folder med en god introduktion til udstillingen, og der er udgivet et større katalog, som – ret overskudsagtigt – indeholder fotos af de aktuelle installationer i museet. God rejse.

Peter Bonde
Unclaimed Baggage Will Be Destroyed
Sorø Kunstmuseum, Storgade 9, 4180 Sorø
27. februar – 8. august 2021
www.sorokunstmuseum.dk
Åben: tirsdag-søndag 11-17, torsdag dog 11-18. Mandag lukket

……………….

 

Sorø Kunstmuseums store særudstillingssal er ryddet for skillevægge, hvilket får Peter Bondes værker til at fremstå som en stram, velovervejet installation. Foto: PR/Morten Jacobsen

 

Peter Bonde har skabt et af sine “Pole Paintings” direkte til Sorø Kunstmuseums middelaldersamling – som hilsen til krucifikset på bagvæggen. Foto: PR/Morten Jacobsen

 

I Sorø Kunstmuseums faste samling har Peter Bonde lagt tre skilte på gulvet foran et maleri af L.A. Ring. Skiltene viser – måske – i retning af hans udendørs installation i et skovområde, der har navnet “Little Finland”. Foto: Lars Pryds

 

Peter Bondes installatoriske ophængning af bemalede, digitale print tager kampen op med både døråbninger og brandskabe i den til lejligheden ryddede kældersal på Sorø Kunstmuseum. Foto: PR/Morten Jacobsen